Kolumna

#1 razlog zašto se teško fokusiramo

Ako tražite brz odgovor zbog čega se teško fokusiramo, evo ga – zbog osjećaja gubitka kontrole!

Nemam potrebe i želje previše vas gnjaviti dubinom ovog problema, no radio se o tome da u trenucima kada radimo na nečem, naš mozak se sjeti kako bi se u isto vrijeme moglo dešavati nešto drugo što bi nam moglo biti važno, pa prekidamo inicijalnu aktivnost kako bismo provjerili jel se stvarno to nešto desilo i kakve posljedice to ima na nas.

  • odlučili ste čitati knjigu te se u nekom momentu sjetite kako možda niste nabavili namirnice za ručak ili vam najednom naviru podsjetnici za poslove koje biste trebali napraviti.
  • napisat ćete blog post o proizvodu koji vaša tvrtka proizvodi, da bi se možda već na samom početku ulovili u mislima kako bi trebali redizajnirati stranicu, promijeniti telekom operatera i provjeriti jel sve ok s djecom
  • koncentrirate se na održavanje predavanja ispred publike, no onda se sjetite kako niste servisirali auto i da li bi moglo biti problema na povratku kući

U današnje vrijeme (kratke i brze izmjene velikih količina informacija) izrazito se teško fokusirati na SAMO JEDAN posao, jer zbog tolike količine informacija imamo osjećaj da smo na gubitku ako je nismo dobili pravovremeno. A nitko ne želi biti na gubitku. Svi bismo željeli biti prvi ili još bolje – najprviji.

Pravi majstori uspješnog fokusiranja svjesni su toga, svjesni su kako njihov mozak konstantno traži nove podražaje i kako mala smetala mogu sve pokvariti, no isto tako znaju da trebaju raditi na tom osjećaju i to rade tako da si postave pitanje – “što bih mogao propustiti ako se “isključim” na xx sati / dana i koliko bi me to moglo unazaditi?”

  • ako ne provjerim email 12 sati, mogu li izgubiti posao, ženu, život?
  • isključim li se s fejsa na tjedan dana, hoće li me društvo izopćiti jer ne znam što se zbiva?
  • ako maknem novine iz svog života na 7 dana, tko i kako bi me mogao informirati o najvažnijim informacijama kada se vratim?

Pitanja možda izgledaju smiješno i neozbiljno, no vjerujete mi – da smo puno više odgovorniji prema sebi, ne bismo imali problema s fokusom i lakše bismo se “isključili” iz nepotrebnog te više vremena i energije stavili na važno i bitno.

Osjećaj straha i osjećaj gubitka “gadne” su emocije koje se hrane s još više straha i osjećaja gubitaka, a ekipa koja radi na stvaranju takvih sadržaja to jako dobro zna.

Tajna uspješnog fokusiranja je u upravljanju emocijama i umanjivanju straha gubitka kontrole. 

Jako jednostavno, no nimalo lako za postići. Prvi korak u tom smjeru ste upravo dobili, a ono što slijedi je – vježba &v praksa.

Sretno!

Hvala na pažnji & pišemo se za nekoliko dana.

     Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.