Kolumna

3 uvjeta za akviziciju novog klijenta

I dok se ja još uvijek zalažem da nove klijente trebate privlačiti tako da im aktivirate emocije koje će ih motivirati da vas kontaktiraju / angažiraju, često se susrećem sa situacijama u kojima trebam pokazati / demonstrirati “prizemniju” metodologiju.

Naime, često poduzetnici budu previše “zaljubljeni” u svoja rješenja toliko da ne vide kako tržište drugačije funkcionira, pa se onda nerviraju i stresiraju zašto ne postižu bolje poslovne rezultate.

U praksi često susrećem jedan ili kombinaciju scenarija:

  • imate rješenje nekog problema, no tržište nije svjesno problema
  • imate rješenje nekog problema, no tržište nema novaca da vas plati
  • imate rješenje nekog problema, no tržištu baš i nije hića da riješi problem

Svaki od ovih scenarija za sobom povlači neku od aktivnosti koju bi trebali poduzeti, jer najlakši i najjednostavniji model da netko postane vaš klijent je da je on: svjestan potrebe & može financirati ponuđeno rješenje &  želi rješenje (problema).

Pojednostavljeno, ako imate super rješenje za nešto što nitko ne vidi da je problem, možete im to ponuditi i za 0 kn pa čak da im to može i život spasiti, jednostavno nitko (ili zanemarivo malen broj) neće uzeti vaše rješenje.

Ili, tržište je svjesno problema kojeg možete efikasno riješiti, no nema novaca da vas plati. Znaju čak da im je hića ali NEMAJU NOVACA. Rezultata je poznat 🙁

Ili možda znaju za problem i znaju za vaše odlično rješenje, pa čak i imaju novaca, jaaaaako puno novaca, no opet ne kupuju ili vas ne unajmljuju, jer… ne žuri im se, “ima se vremena”, “budemo drugi put…”.

Ova pomalo šaljiva klasifikacija je model po kojem bi bilo dobro da si određujete / označavate svoje potencijalne klijente ili čak cijele tržišne niše.

Jer, ako imaju novaca i imaju hitnost, onda vam je prodajna metodologija – edukacija.

Ako znaju za rješenje, imaju hitnost, a nemaju novaca – nađite modele kako da vas plate ili razmislite o kreativnijim metodama plaćanja vaše usluge.

Ili ako znaju za problem i rješenje koje nudite te imaju i novaca, tada su tehnike komunikacije koje igraju na strah, gubitak, nelagodu i slična negativna stanja jedan od boljih smjerova.

Ukratko, to je cijela “filozofija” oko uvjeta kako odabrati novog klijenta. Ništa revolucionarno, no dobro za podsjetiti.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ako vam potencijalni klijent ispunjava dva ili sva tri ponuđena uvjeta, bolje vam je da energiju usmjerite na neko drugo tržište ili budite spremni za veći ulog (vremena / novaca) kako bi ih pridobili u nekoj daljoj budućnosti.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.