Kolumna

A što vi mislite?

Ovo što piše u naslovu jedno je od NAJBOLJIH i NAJGORIH pitanja koje možete nekome postaviti.

U danas vrlo atraktivnim i modernim tehnikama leadershipa puno se naglaska stavlja na to da se članove tima pita za mišljenje kako bi se obogatila paleta mogućih rješenja nekog problema / izazova.

U istoj toj priči je i vrlo aktualna postavka da ako nekog pitamo za njegovo mišljenje, onda je to određeni čin poštovanja prema drugoj osobi, a i ta osoba bi onda to trebala doživjeti kao znak potvrde i neke vrijednosti.

Kako to bude u životu, previše nečeg dobrog i krivo doziranog za posljedicu ima da dobijemo loš i negativan rezultat.

Vježbanje je zdravo, bez daljnjeg. No, da li je vježbanje svaki dan po 4 sata zdravo za ljudsko tijelo? Za neke jest (ovih 1% koji su profi sportaši), no načelno nije.

Jabuka je zdrava za pojesti. Posebno ako je uzgojena tako da nema ekstra nepoželjnih sastojaka. No, jesti samo jabuke svaki dan teško da ćete učiniti dobru stvar svom tijelu.

Sve ovo nas vraća na famozno i danas vrlo aktualno pitanje “A što vi mislite?” te kako i kada ga najbolje koristiti.

Najbolji smjer je kombinacija zatvorenih i otvorenih pitanja i to tako da u početku prodajnog procesa “a što vi mislite?” koristimo za uspostavljanje kredibiliteta ili stvaranja snažne (agresivne) pregovaračke pozicije, a u završetku procesa kao poziv za pregovaranje ili sugestiju da se odabere između dvije ponuđene opcije (agresivni pristup).


a. Mislite li da bi vas posjetili kada iza sebe ne bi imali XYZ?
a. Jeste li razmišljali riješiti situaciju X?

b. Što mislite o predloženom rješenju?
b. Između opcije X i opcije Y, što mislite da vam je najbolji smjer?

Isto pitanje (ili mala varijacija pitanja), no način postavljanja i kontekst moraju biti drugačiji. Kriva postavka = krivi odgovor = nepoželjan rezultat.

Mala razlika koja čini velike rezultate.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.