Kolumna

…ali mi imamo specifično tržište

Barem deset puta tjedno u razgovoru s različitim poduzetnicima čujem famoznu rečenice kako “…smo mi specifična branša…”, te kako za “naše tržište” većina prodajnih vještina ne funkcionira i zbog toga “za našu branšu i naše klijente” trebaju posebna rješenja.

S obzirom na vjerovanje kako smo “specifični”, stvara se dojam da je teško poslovati te mnoge poslovne vještine i znanja ne funkcioniraju, pa zato treba naći ili stvoriti “nešto posebno” kako bismo opstali i efikasno poslovali.

Ako ćemo iskreno (a kako drugačije), svaka od branši jest specifična ali u praksi to je toliko malena razlika da je gotovo zanemariva kada se radi o akviziciji novih klijenata (prodaji).

Bez obzira u kojoj branši se nalazili, bez obzira kakva rješenja pružili svojim klijentima, u vođenju poslovanja i prodajnom komuniciranju sve se svodi na JEDNO – aktiviranje prikladnih emocija.

Evo mali test:

  • odaberite našu stranku SXY i osigurat ćemo veću zaposlenost i više posla
    osjećaj sigurnosti jer ću si moći priuštiti nešto što nisam prije mogao (zadovoljstvo)
  • postavite zimske gume XXXX i budite sigurni tijekom zimskih uvjeta
    osjećaj slobode jer ću se moći kretati bez obzira na uvjete koji dolaze (nadmoć)
  • mi smo mjenjačnici s najboljim tečajem u gradu
    kod njih ću dobiti više novaca (pohlepa)

Iskreno, ni s jednom od ovih branši do sada nisam radio, no ne bi mi trebalo previše vremena za otkriti koje su to emocije koje priželjkuju i pokreću ciljnu skupinu. Nakon toga je sve samo stvar tehnike – korištenjem prikladnog komunikacijskog kanala napraviti poruku koja će aktivirati tu emociju i pozvati ih da nam se jave ili da kupe proizvod / uslugu.

Jednostavnije da ne može biti jednostavnije. Ali… ako je to tako, zašto se još uvijek velika većina biznisa muči s privlačenjem klijenata, naplatom i setom drugih tržišnih problema?

Zato jer je lakše reći “da smo specifični” i ne uložiti vrijeme i energiju kako bi otkrili i jasnije definirali što je to specifično za našu branšu i naše klijente.

“Aspirin metodom” i “lijekovima protiv boli” možete privremeno otkloniti nelagodu i probleme u poslovanju – upumpajte veliku lovu u oglašavanje ili obećajte sve i svašta, a isporučite jeftiniji proizvod.

Samo ciljana i laserski precizno definirana rješenja dugoročno će stvoriti stabilan i uspješan biznis.

Naime, ako i dalje tvrdite da ste specifično tržište i imate specifične klijente – jel onda za njih imate definirane i specifične prodajne tehnike, prezentacijske metode i vještine privlačenja?

Poželjno je da na gornje pitanje imate odgovor – DA. U protivnom, natrag za radni stol ili unajmite nekog stručnjaka i riješite to što prije.

Nadam se da je ovo bilo korisno i motivirajuće. Pišemo se za nekoliko dana.

Hvala,

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.