Kolumna

Analiza – paraliza

Korak 1. Identifikacija ciljne skupine te detaljna analiza njihovih potreba, očekivanja, strahova, želja, očekivanja…
Korak 2. Uspoređivanje ili uparivanje našeg rješenja s očekivanjima ciljne skupine i analiza rezultata
Korak 3. Analiza komunikacijskih kanala i usporedba očekivanog ROI-a
Korak 4. Testiranje i interpretiranje prvih rezultata + analiza zaključaka
Korak 5. …

Nemojte me zezati, no ovo ni ja nemam strpljenja raditi. Mogu se složiti da su ovakvi koraci OK, da su potrebni, da imaju smisla i sve je to korektno, no zamka je u famoznoj “ANALIZI” i što će ona proizvesti.

Ovakav uvod današnjeg newslettera je tu jer nije bio malen broj slučajeva gdje sam upoznao razne poduzetnike koji JAKO DOBRO znaju korake, jako dobro su upućeni u procese i imaju iznimno puno znanja, no onda zablokiraju (“zatiltaju!?”) jer ih ti isti koraci i analize koje su si nametnuli toliko “pojedu” da jedini konkretan korak koji su napravili je analiza ali bez izvršenih konkretnih koraka.

Nešto slično možete ovih dana primijetiti u društvenom (političkom) okruženju te u silnim povjerenstvima i odborima koji rade analize, da bi sve stalo na tome te bez konkretno izvršenih radnji.

Analiza – paraliza je pojam koji izrazito dobro opisuje taj sindrom i gotovo sam siguran da je 90% čitatelja ovog NL barem jednom upalo u takvu zamku.

Pročitali ste neki odličan tekst, dobili super korake kojima možete ostvariti rezultat, počeli ih analizirati kako bi ih primijenili i onda je sve… stalo 🙁

Analiza nas je pojela, razmišljanje o rezultatima nas je pojelo, razmišljanje o posljedicama, problemima, zamkama nas je pojelo…

Trenutak koji želim podijeliti je da pokušate osvijestiti analiza – paraliza zamku i da shvatite kako NIKADA neće sve biti 100% sigurno, kako nikada nećete moći predvidjeti sve situacije i kako bez djelovanja i konkretnih koraka nema ni rezultata.

Super ideje bez realizacije ne vrijede previše, super analize i studije bez primjene nisu previše korisne.

Budite s vremena na vrijeme “slijepi sljedbenik” i odradite posao koji ste dobili. Pokušajte barem ponekad ne preispitivati (i analizirati) smisao radnje X i jednostavno je napravite. Znam, za mnoge vas je ovo teško i nezamislivo jer smo “kontrol frikovi”, no ako ste dovoljno otvorenog uma, napravite to s vremena na vrijeme. Pa iako iskustva bila loša, negativna i vrlo bolna.

Goran Blagus

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.