Kolumna

Ciljevi [IM]

U prijašnjem postu naveo sam neke od smjernica ili ideja na kojima coach radi sa svojim klijentima. Prva i definitivno najvažnija točka jest jasno definiranje ciljeva koje želite postići. Ovo što slijedi može izgledati kao još jedno “trabunjanje” kako se treba organizirati, kako je bitno imati ciljeve i slične stvari – nešto o čemu danas možete u izobilju čitati i slušati u raznim knjigama, blogovima, seminarima … Moj cilj nije “trabunjanje”, već u nastavku dajem vlastita iskustva s definiranjem ciljeva koje sam prolazio sa klijentima kada su se odlučili za coaching.

 

Dakle, coaching je orijentiran ostvarenju ciljeva u nekom vremenskom razdoblju. U prvim razgovorima s klijentima kada ih pitam da mi definiraju cilj koji žele postići, dobivam različite odgovore. Tako je klijent na pitanje zbog čega se odlučio za coaching rekao da bi on nešto promijenio na svojem poslu i da je došao da mu kažem što da promijeni. Klijentica kod prvog sessiona na pitanje što je njezin cilj coachinga kaže da je zadovoljna sa životom, da je zadovoljna s poslom, dečkom, razvojem situacije i da je eto, došla na coaching da vidi kako joj može pomoći u budućnosti. Druga je klijentica na pitanje što je za nju cilj na kojem bi radila rekla da je to puno novaca, više vremena sa djecom i kvalitetniji život. Od ova tri primjera, samo je treća klijentica bila koliko-toliko određena prema onome što želi postići.

Jesu li vaši ciljevi razumno postavljeni?

Stoga, ovo “trabunjanje” ide u smjeru da je potrebno život preuzeti u vlastite ruke. Coach vam sigurno neće moći reći koji je cilj dobar za vas tj. odabrati ga umjesto vas. Također, coach vam ne može reći koje su vaše želje za daljnji život, pa da vam propiše recept kojeg ćete se držati i onda će to garantirati da ste uspjeli. Ono što coach hoće / može / želi je raditi s klijentom na što jasnijem definiranju cilja, ali onog cilja kojeg ćete sami sebi postaviti.

Naravno, mi ljudi kao racionalna bića često se ponašamo iracionalno, pa znamo postavljati ili ekstremno visoke ciljeve ili neozbiljno niske ciljeve. U tom slučaju coachev zadatak je da klijentu pomogne u nekoliko koraka.

Za početak, coach će s klijentom raditi na tome da što jasnije i detaljnije opiše željeni cilj. Svi mi znamo krenuti od općenitih želja / ciljeva. Želim zdraviji život. Želim bolji posao. Želim više ljubavi. Želim više novaca. Želim… Na ovakve početne teze coach će s klijentom iscrpiti sve moguće i nemoguće opcije (dobitak na lutriji je isto jedan od načina za stjecanje više novca) te klijent može lakše artikulirati cilj koji želi ostvariti. Naravno, ovo nije sve. Coachev zadatak je da s klijentom istraži i dodatne opcije. Stoga, za ostvarenje cilja treba istražiti koga ćete sve uključiti, koja znanja trebate usvojiti, što još trebate napraviti … I nemojmo zaboraviti – vremensku komponentu. U kojem roku želim ostvariti zacrtani cilj.

Evo dva primjera:

  • Želim zdraviji život. To mogu ostvariti vodeći brigu o redovitoj prehrani. Ujedno je potrebno da redovito vježbam i barem jednom godišnje posjetim liječnika radi sistematskog pregleda. Osjećat ću se zdravije kada skinem 15 kilograma i budem u mogućnosti propješačiti na 4. kat svoje zgrade, a da se ne zadišem. Redovito ću doručkovati, a večeru ću ili izbaciti ili paziti na broj kalorija koje unosim. Neću večerati nakon 18 sati. Da bih mogao voditi brigu o kalorijama potrebno je da kupim ili posudim knjigu o prehrani. Na internetu ću potražiti informacije ili excel tablice koje sadrže informacije o kalorijama. Za redovito vježbanje smatram da je najbolje dva puta tjedna trenirati u kvartovskoj teretani. Kako nemam prikladnu sportsku opremu i nikad nisam bio o teretani, porazgovarat ću s kolegom na poslu koji je redoviti posjetitelj teretane kako bi me upoznao sa pravilima ponašanja u teretani. Nakon 8. mjeseci želim biti spreman prošetati se plažom na Zrću i upoznati dobrog komada 🙂
  • Cilj mi je povećati prodaju za 15% u narednih 6 mjeseci. Da bi to ostvario, u narednih 30 dana kompletirat ću bazu postojećih korisnika te ih kontaktirati sa ponudom našeg boljeg (skupljeg) proizvoda. Očekujem da će up-sale generirati 5% povećanje dosadašnje prodaje. Dodatnih 5% ostvarit ću angažiranjem prodajnih agenata što mogu organizirati u narednih 50 dana. S ovime ću počet raditi nakon što istražim sve relevantne podatke o ovakvoj prodaji od školskog kolege koji je već koristio takve usluge. Nazvat ću ga u narednih 7 dana da se dogovorimo za ručak / sastanak. Zadnjih 5% ostvarit ću povećanjem prodaje novim klijentima tako što ću promijeniti izgled ponude. Promijenit ćemo korporativne stranice i pojednostaviti proces narudžbe putem interneta. Također ćemo uložiti dodatna sredstva u oglašavanje. S ovime krećem sutra kada zovem tvrtku koja nam održava web stranice i tražim od njih nekoliko ideja o tome kako bi se mogla poboljšati prodaja putem interneta.

Naravno, sada se pitate koja je uloga coacha kada sami ovako dobro znate definirati ciljeve? Njegova uloga je da reflektira vaše ciljeve, ponovi ono što ste rekli, propituje ima li još koja opcija, eventualno da provocira kada su vaše ideje previše neozbiljne… Kako ste sami sebe uvjerili da su to ciljevi na kojima želite raditi, tako ćete i svog coacha “uvjeriti” da je to stvarno ono što želite postići. A kasnije, coach je taj koji će s vama raditi da se zacrtani cilj stvarno i ostvari.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.