Kolumna

Dobar – Loš – Zao

Tamo davne 1966. godine snimljen je jedan od western klasika pod nazivom Dobar, Loš, Zaoo tri lika koji žele otkriti gdje je zakopana lova.

Film kao film je odličan i svakako ga preporučujem da ga (ponovno) pogledate, no poveznicu koju bih danas povukao je da svakodnevno i velika većina poduzetnika prolazi kroz Dobar – Loš – Zao stadije.

1. Dobar

Pokrenuli smo biznis, imamo super ideju, dajemo se maksimalno u posao, tražimo nove djelatnike i sve vodimo transparentno.

Biznis je na prvom mjestu i jako je bitno da svi kotačići dobro funkcioniraju. Ljudi su vrlo važna komponenta svakog biznisa i bitno je da kao vlasnik biznisa budemo dobri prema djelatnicima / ljudima.

Kad smo dobri i kada je djelatnicima dobro, onda će i nama biti dobro… osim kada nakon nekog vremena to više nije tako.

Počnu se dešavati situacije da na ulog dobrote zauzvrat dobivamo nesporazume, frustracije, pritiske, ignorancije, probleme…

I onda kreće vrtlog kada ulazimo u fazu…

2. Loš

Vrijeme je za uvođenje reda, reportinga, evidencija, kontrola, izvještavanja.

Ako oni mogu biti loši prema meni, posebno nakon toga koliko sam im pružio, mogu i ja biti loš prema njima.

Nema više popuštanja, nema više privilegija, nema više razumijevanja.

Ovdje smo da odradimo posao i ako se nekome ne sviđa, može slobodno otići, a ako to ne uspije tada je vrijeme da se uđe u treću fazu…

3. Zao

Nećeš? Ne moraš!

Nisi? OK, evo kazne!

Imaš problema? Ja imam još većih i ako nisi skužio, to si jedan od njih!

I onda se jednog dana PUKNE. Ne onako kao kokica, već kao BOMBA!

Visoki tlak, vaga pokazuje višak ili ekstremni manjak kilograma, crne vrećice ispod očiju, prvi obrok nakon 14 sati, hektolitri opijata u obliku kave i alkohola, manjak novaca ili ekstremna nategnutost u odnosu prihoda i rashoda…

Ne mogu više! Prodajem firmu! Gasim! Dosta mi je!

Ovisno o dužini poduzetničkog staža gotovo pa sigurno je da ste prošli kroz Dobar – Loš – Zao stadije, da bi nakon nekog vremena i (nešto izgubljenog vremena / novaca) uvidjeli kako ste sve to morali proći i kako je to sve bila samo jedna dobra škola.

Škola nakon koje se stvari u vođenju biznisa postave na ISPRAVNE noge – onako kako nama to odgovara, bez emotivnog i ikojeg drugog tereta.

Nije biznis tu radi drugih, već radi nas samih i pravila koja smo sami postavili. 

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.