Kolumna

Dug na kreditnoj kartici (dvije strane priče)

Imate li kreditnu karticu? Ako ste osoba koja je nema ili odlično upravljate vlastitim financijama i porivima za trošenjem tada ovo nije poruka za vas – osim ako imate poduzetničkih ambicija.
U protivnom nastavite čitati dalje.
Kreditna kartica, famozni komad plastike s nekim brojkama, donijela je vrlo praktičan model kupovanja ali isto tako i gadne probleme.
Problem i to najčešće na emocionalnoj strani nastaje u trenutku kada je potrebno podmiriti dugove prema kartičnoj kući.
Naime, emocije tj. osjećaj užitka, zadovoljstva, važnosti ili neka druga emocija koju imamo u trenutku stupanja u posjed i korištenja predmeta plaćenog putem kreditne kartice, s prolaskom vremena blijedi i puno nam je teže odvojiti novac za podmirenje duga.
Grijeh kreditne kartice i nas kao vlasnika nije u tome što ne možemo ili ne želimo podmiriti dug kad on dođe na naplatu, već u lakoj i jednostavnoj dostupnosti užitka koji nam kreditna kartica pruža.
Vrijeme u kojem živimo je takvo da rezultate i emocije želimo postići odmah i uživati u njima odmah, a kreditna kartica je ta koja nam to omogućuje.
I baš taj moment, igranja na emocije koje ćemo iskusiti odmah, često je  ona presudna nit na koje nas hvataju trgovci i različiti oglašivači.

Uz novi mobitel odmah ulaziš u klub odabranih…, Ovaj miris garantirano privlači osobe suprotnog spola…, Žarulja koja osim štednje omogućuje djetetu da brže ući…, Pročitaj sve knjige u knjižnici uz tečaj brzog čitanja…

Malo perfidniji model manipulacije je kada sami počinjemo opravdavati nepotreban trošak bez obzira je l’ nam kupljeno treba ili ne.

Ove cipele će mi sigurno trebati uskoro…, Popust od 70% treba iskoristiti…, I ne izgleda tako loše kad se gleda s ove strane…,

Ukratko, famozne emocije i nestrpljivost su glavni razlog zbog čega upadamo u probleme.
Iz tog razloga, počnite vježbati svoju strpljivost i svjesnost. Račun kartične kuće počet će biti sve manji, a dug će se s vremenom smanjiti. No isto tako znajte kako su trgovci dobro izvježbani i znaju na koju kartu trebaju igrati, ne treba im to zamjeriti – zato (ponavljam) vježbajte strpljivost i svjesnost.
… poduzetnička prilika
Ako imate poduzetničkih ambicija, naučite iz lekcije kreditnih kartica kako se uspješno prodaje i stvara biznis.
Osnovna poruka komunikacije je stvaranje emocija, a barijera za ostvarenje  tih emocija i dobivanja vrijednosti proizvoda koji prodajete je određeni financijski iznos.
Ta barijera se vrlo lako može otkloniti vađenjem kreditne kartice, nakon čega potencijalni klijent postaje korisnik i odmah može uživati u konzumaciji,  korištenju, užitku i drugim emocijama koji mu taj proizvod daje.
Sada kada znate na što trebate / možete obratiti pažnju kod razvoja svog biznisa, ipak vam želim skrenuti pažnju kako će vas samo ovakav model djelovanja i manipuliranja dugoročno dovesti u probleme.
Korisnici će s vremenom uvidjeti da su nasanjkani i da ste ih uhvatili na njihove slabosti ako proizvod ne opravdava dobivene vrijednosti s iznosom koji su oni izdvojili za njega.
Tajna je u odnosu dobivenog i investiranog. Ipak se na kraju sve svodi da djelujete otvorene i pošteno prema svojim korisnicima.
Neka se ne osjećaju izigrano i to će vam se dugoročno isplatiti. Dajte im više nego što su očekivali.
… toliko o poduzetnicima ovaj tjedan
 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.