Kolumna

Dvije biznis analize na slučaju ”pakiranje”

Mjeseci u godini koji u svojoj agendi imaju aktivnosti kao što su putovanje i godišnji odmor, za neke ljude spadaju među najstresnije dijelove godine, dok su neki maksimalno indiferentni i opušteni.

Kako je ovaj newsletter za ekipu koja je u biznisu ili želi ući u neki biznis, onda bi bilo najbolje da aktivnost “pakiranje” obradim s tog, biznis aspekta, jer iz svake životne situacije mnogo se toga može saznati o sebi.

Zadatak / opis problema je iznimno jednostavan: odlazak na godišnji odmor, potrebno spakirati stvari.

Pristup #1

Idemo potpuno neopterećeni s time što jesmo ili nismo spakirali. Svega čega se dosjetimo da će nam trebati utrpavamo u kofere, vrećice, torbe i slične priručne stvari.

Što smo zaboravili, znači da nam nije bilo suđeno da to uzmemo ili ćemo kupiti na licu mjesta. Naravno, pod uvjetom da to neće biti isuviše skupo.

Pozitivni stav i “bit će kako će biti”, “važno je da se odmorimo”, “ne da mi se pakirati”, “samo da dođem na destinaciju i ništa više”… samo su neke od izjava koje se redovito upotrebljavaju u takvom modelu pristupa zadatku “pakiranje”.


Pristup #2

Odlazak na put je ozbiljna stvar i treba biti maksimalno organiziran, efikasan i produktivan. Improvizacija je samo znak slabosti i treba razmisliti na sve aspekte i potrebe i nepredviđene situacije koje se na odmoru mogu desiti.

Najbolji pristup “pakiranju” je SWOT analiza

Strengths / Snaga – Efikasnost, kontrolirana potrošnja, kontrola, 100% utilizacija odmornih resursa

Weakens / Slabosti – Previše kofera koji uzimaju previše mjesta, stres i napetost
 
Opportunities / Prilike – Odlična prilika da uparimo rasparene čarape, provjetrimo svu garderobu, napravimo spisak za novi shopping

Threats / Prijetnje – Nedovoljno novaca, nepredviđena nesreća / bolest


*****

Oba primjera “pakiranja” su ekstremi pristupi koji se često mogu vidjeti u stilovima vođenja biznisa ili neke druge poslovne aktivnosti.

Improviziramo po putu i idemo istražiti što možemo prodati na tržištu je igranje na sreću i “ćorava kokoš” stil, dok je “čvrsta ruka” i “excel nazi” drugi ekstrem koji ne prepoznaje tržišne nijanse i daje frustrirajuće rezultate.

Kao i obično, istina i ispravan put je negdje između. Štoviše, ispravni put i pristup je u kombinaciji gornja dva pristupa.

Ako se sada pitate kakve sve ovo ima veze s biznisom ili ste uvjereni da nema nikakve biznis poveznice, onda ste debelo u krivu.

Kako se pakiramo za put je gotovo pa identično kako se pripremamo za bilo koje druge poslovne aktivnosti, pa čak i prodajne aktivnosti.

“Opišite mi kako se pakirate kad idete na put?” je rečenica koja mi u konzalting poslu otkriva koliko je poduzetnik organiziran, kako razmišlja i koji mu je primaran model funkcioniranja.

Ono kako radimo “obične stvari” reflektira se i na “poslovne stvari”… jer ipak smo mi ljudi bića navika.

  Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.