Kolumna

Finiš [IM]

Kraj je kalendarske godine i božićne aktivnosti smo “odradili”. Neki od nas su strku oko finiširanja poslovne godine radili do Božića i sada guštaju u odmoru, dok je nekima od nas Božić bio samo malo duži broj neradnih dana u kojima smo samo na trenutak predahnuli, a ujedno i uštipnuli nešto vremena da odradimo preostale poslove. Htjeli mi to priznati ili ne, većina nas 12. mjesec doživljava kako u njemu treba zapeti i napregnuti se do maksimuma te završiti sve nedovršene poslove kao da sutra ne postoji i da će sve stati nakon 31.12. Hajmo malo stati na loptu pa proanalizirati ili još bolje, osvijestiti što se zapravo događa.


Moram završiti poslove do kraja godine, jer…

Mnogi bi rekli da je ovo često razmišljanje kampanjaca. “Cijele godine nisi radio ništa i sada si se sjetio sve to nadoknaditi. Otišla baba s kolačima.” Djelomično ima istine u tome, no ako ste upali u ovakvo stanje, postoji velika vjerojatnost da ćete se “zakopati” još dublje. Naime, treba shvatiti da svaki proces (poslovni/osobni) u sebi ima komponentu pod nazivom vrijeme. Ako neki proces prirodno traje određenu količinu vremena, sumnjam da uz sve moguće trikove i magiju možete proces dovršiti u 10 puta manje vremena. Ako se bavite povrtlarstvom, nema šanse da će mrkva izrasti u roku 10 dana. Ako se trebate udebljati, nema šanse da ćete velikom količine unosa hrane nadoknaditi izgubljene kilograme. Ako pak trebate skinuti 10 kila, nema šanse da to napravite u roku 7 dana. Zapravo, možda sam vas malo i isprovocirao, jer vjerojatno ste se dosjetili nekoliko trikova i ekstremnih metoda kako da to postignete. No, osnovno pitanje jest – je li’ to prirodan, zdrav i stabilan proces? Ostaju li iza takvih magičnih metoda trajni rezultati? Ili rezultat opravdava sredstva, a o posljedicama ćemo razmišljati kasnije? Vjerujte mi, to nema smisla. Kasnije će se vratiti i dobro naplatiti takav neprirodan pristup rješavanja nekog zadataka, izazova ili situacije.

Pa kraj je godine, ionako nema smisla išta raditi

Ovo je pak druga krajnost. Cijelu godinu ste rintali, odricali se, stjecali, pobjeđivali, padali i ponovno se uzdizali, dobro ili manje dobro zarađivali i sada je vrijeme da se dobro odmorite. “Osim toga, ipak je 12. mjesec, Božić, pa onda Nova Godina i ja jednostavno to zaslužujem.” Znate li što se događa tada s vašim poslovanjem? Vjerojatno osoba iz prvog dijela priče želi napraviti neki projekt (jer je u strci) i trebaju mu vaše usluge. No, vas nema jer ste na zasluženom odmoru. Ili ste odlučili u proizvodnom pogonu smanjiti razinu proizvodnje tek toliko da se strojevi ne ohlade i krenuli se okolo zabavljati (domjenci, zabave, primanja …), no jeste li sigurni da i konkurencija spava? Jeste li sigurni da porezna uprava spava ili možda netko s lošim namjerama koji želi napraviti štetu?! Mislite da je OK veći dio godine čvrsto držati uzde, a onda ih kompletno pustiti iz ruku?! Kad psa veći dio njegovog života držite na uzici, mislite da će se znati ponašati kad maknete uzicu?

Sredina je najbolja

Sasvim sigurno su ova dva primjera opisi vrlo ekstremnih situacija, no vjerujem da se većina nas u nekim njezinim dijelovima može prepoznati. I to što se prepoznamo u njima je sasvim OK, jer ipak smo ljudi i imamo svoje kvalitete i mane. No, najbolji dio u svemu tome je da smo svijesni što nam se događa i što se događa oko nas (trebali bismo biti ako nismo). Stoga, ako vas hvata frka i panika da treba stvari dovršiti do kraja godine, osvijestite da to i nije baš moguće. Pokušajte si uzeti par minuta i uvidjeti gdje ste “kiksali” i gdje je “izgubljeno vrijeme” u protekloj godini. A do kraja ove godine dovršite samo neke od poslova i stvarno ih kvalitetno dovršite. Biti će ljepše i motivirajuće kad uđete u novu godinu sa znanjem i osjećajem da ste ipak nešto završili (koliko god to bilo malo), no ispred sebe ćete imati i jasan plan aktivnosti i poslova koje treba u toj godini završiti. Da, to je onaj spisak poslova koje ste htjeli završiti u 12. mjesecu.

S druge strane, nekima poslovna godina završava u 12. mjesecu, a nekima ne. I bilo bi šteta propustiti prilike samo zbog uvriježenog stava da 12. mjesec ne radimo ništa. Održavajte barem minimalan broj poslovnih aktivnosti, dogovarajte poslove, komentirajte, družite se i u konačnici sklopite neke nove poslove. Varijanta da se “ubijate” cijele godine nije dobra opcija. Umjerenost i dobra rasprostranjenost aktivnosti kroz cijelu godinu (posao – odmor) jedini je ključ uspješnosti (poslovne i privatne). Poduzetnik je osoba koja poduzima nešto, a to je da kad vidi prilike onda i djeluje. Stoga, djelujte i vi.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.