Kolumna

Gle, ne znaš… samo možeš pretpostaviti…

Znate li kad će vam otkazati perilica rublja? Ono, otkazati i toliko se pokvariti da trebate zvati majstora?

Ako proučite upute, internet forume i držite se prijateljskih savjeta, perilica bi mogla zatražiti pomoć majstora tamo negdje za 5 do 6 godina, nakon čega bi mogla nastaviti svoj daljnji život narednih 5 do 6 godina.

Sve ovisno o modelu, učestalosti korištenja, vrsti posla / robe koju pere, kvaliteti vode, stabilnosti struje, korištenih kemikalija…

Znati točno ili poprilično dobro kad će se problem desiti je nemoguće znati. 

Jedino što se može je pretpostaviti kada bi to moglo biti.

Ako do sad niste ulovili, oko ”pretpostavke” je iznimno važno graditi prodajno-marketinške aktivnosti.

Ne možete 100% znati kada ćete zatrebati svojoj ciljnoj skupini i zato treba biti marketinški aktivan kroz cijelu godinu.

Za dežurne kritičare – 100% je sigurno da se za Dan mrtvih najviše prodaju svijeće i bilo bi suludo ne pripremiti se za jednu takvu prodaju. 

No, da li to znači da ako ste proizvođač svijeća čekate da vam se jave veliki centri cca. tri mjeseca i naruče robu ili cijele godine pregovarate, dogovarate, cimate i “budete ispred očiju” svojih postojećih ali i potencijalno budućih klijenata?

Jedino što znate je krajnji rok kad ide isporuke, no da li se to dogovora 1.4. ili 23.6. ne znate. Možete samo pretpostaviti da XYZ lanac onda zaključuje narudžbu za dotični događaj. 

Često dobijem pitanje zašto newslettere i ostale objave radim svaki dan i cijelo vrijeme, bez obzira na godišnje odmore i kada je evidentno smanjenja poslovna aktivnost – zato što ne znam u kojem trenutku i koja informacija će nekome od vas pretplatnika biti korisna i vrijedna.

Možda je ova današnja jako važna, možda je to bila ona od pred tjedan dana, možda će biti neka za tri mjeseca… ne znam i ne zamaram se time.

Kad dođe pravi trenutka, jednostavno se stvari poklope. 

Bavite li se prodajom građevinskog materijala, ima da ste uvijek ispred očiju svojih postojećih i potencijalnih klijenata. UVIJEK!

Vodite savjetovanje za zdravu prehranu? Ima da ste uvijek aktivni na mjestima gdje vam se kreće ciljna skupina.

Tražite partnera / partnericu? Nije li logično da se krećete po mjestima i lokacijama gdje se nalaze ljudi vrlo sličnih svjetonazora kao i vi? 

Što više aktivnosti, šansa da se desi “pretpostavka” je veća. 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.