Kolumna

Godišnji odmor/godišnji umor [IM]

Iako sam pred nešto manje od mjesec dana pisao o tome kako je ljeto i usporen ritam dobra prilika za neke “manje popularne”, no ujedno bitne aktivnosti u poslovanju, danas se osvrćem na nešto potpuno drugačije, no ne toliko nepoznato “ljetno ponašanje”.

Sindrom “studenta”

Ne bih ulazio u to tko je kakav student (nije da se ja imam što tu previše hvaliti), no sindrom studenta javlja se nakon završetka ljetnih ispitnih rokova. Naime, ako student nije uspio položiti ili jednostavno nije izašao na neke od ispita tokom proljetnih i ljetnih rokova, tada sasvim sigurno radi sljedeću kalkulaciju – preko ljeta ima manje aktivnosti i manje gnjavaže, pa će moći više učiti i spremiti se za jesenski ispitni rok. Na jesenskom roku će položiti sve ispite koje trebam položiti, pa ako treba i jedan više 🙂

Sindrom “ljetnog čitanja knjiga”

Možda ste tokom godina skupljali i kupovali razne knjige koje su uz cijenu 19,99 kn dolazile uz dnevne tiskovine, te ih uredno, još onako u najlonu, spremali na policu. Plan je jednostavan – kada odem na godišnji, nosim ručnik, suncobran i sve te knjige sa sobom, te ću ih u miru, neopterećen(a) pročitati. Ionako sam ih kupio/kupila jer me jako interesiraju, a nije ni zgoreg nešto novog naučiti.

Sindrom “završetka velikih projekata”

Ovaj model je jako poznat u različitim tvrtkama, a posebno do izražaja dolazi kod uslužnih tvrtki (čitaj: vezanih uz IT). Postavka je vrlo jednostavna. Ljeto je prilika jer većina korisnika odlazi na godišnji odmor, manje će nas zivkati i tražiti “nemoguće” stvari, a mi ćemo iskoristiti taj manji pritisak da konačno završimo projekte. Sada ćemo imati više vremena i napraviti ćemo “killer” proizvod ili više neće biti toliko propusta kao što to znamo raditi kada smo pod pritiskom rokova.

Sindrom “početka velikih projekata”

Ovaj model je vrlo sličan prijašnjem, no razlikuje se u tome kako vrijeme godišnjeg odmora percipiramo kao vrijeme u kojem ima manje gnjavaže ili se ne bavimo primarnim poslom, stoga taj dio vremena možemo uložiti u stvaranje novih proizvoda ili produkata od kojih ćemo postati bogati (ili što već). Što ima boljeg od toga nego da svo vrijeme posvetimo jednom projektu, jer često smo govorili kako je nedostatak vremena glavna boljka zbog čega nešto nismo započeli ili završili. Osim toga, jesen i zima su jako daleko pa imamo dovoljno vremena realizirati stare ideje.

Sindrom “neću ništa raditi, na godišnjem sam”

Mislim da o ovom sindromu ne treba nešto previše pisati. Model je jednostavan – sutra odlazim na godišnji odmor, gasim mobitel, gasim email i NEMA ME! Radit ću ništa, radit ću sve suprotno nego što sam radio cijele godine i nitko me ne može spriječiti u tome. Odlazim!

Ali

Ali? Zapravo, i nema ovdje neki poseban “ali”. Dat ću vam nešto da razmislite, a na vama je da odlučite ima li to smisla ili ne (i hoćete li iskoristiti ili ne).

Često spominjem kako smo mi ljudi bića navika i sve što radimo je rezultat naših usvojenih navika/rituala. Promjena navika nije jednostavan proces, tj. navike se mogu promijeniti na teži i bolan način ili se mogu promijeniti na “blaži” način, ali vremenski proces traje malo duže (cca. tri mjeseca).

I ako je to tako, pozivam vas da u trenucima kada se spremate na godišnji odmor ne pretjerujete sa velikim planovima i procesima. Teško da ćete u mjesec dana (ili kraće) uspjeti nadoknaditi ono što niste 8 i više mjeseci napravili. No, ono što sasvim sigurno možete u ovom periodu napraviti jest postaviti zdrave temelje da sam proces zaživi te ćete s njim nastaviti kad se vratite s godišnjeg odmora.

Osim toga, nemojte si dozvoliti da vam se godišnji odmor pretvori u godišnji umor, te da vas zadnja dva dana godišnjeg odmora uhvati panika, stres, tuga ili sjeta kako se uskoro vraćate na radno mjesto i sve ono “opuštanje” tokom godišnjeg odmora poništite samim prisjećanjem što vas čeka na povratku.

Ponekad je bolje ne raditi ništa po pitanju otvorenih projekata ili ideja “kojima ćete pokoriti svijet”, već se samo odmorite, pustite mozak da razmišlja o manje bitnim stvarima, te mu dajte malo vremena da se i on odmori.

Stoga, opustite se na nekoliko dana. Ništa se strašnog neće desiti.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.