Kolumna

Istina o tome zašto nemamo dovoljno klijenta

Hrabre riječi za naslov današnju poruku, no koliko god se trudio da ovo što slijedi bude politički korektno, jednostavno mi to ne polazi za rukom.

Često se susrećem sa situacijom / pitanjem / problemom u kojem me se traži pomoć oko privlačenja više korisnika ili “daj barem pomogni da dođe jedan korisnik” i gotovo uvijek se problem svodi na tri “problema”.

1. Ciljna skupina ne zna da postojimo

Gle, stvarno treba biti suludih misli i čudnog mentalnog sklopa te očekivati kako će nas potencijalni klijenti naći sami od sebe. Neće, kraj priče. 
Zato puštamo poruke u svijet oko sebe, zato dijelimo razmišljanja, zato demonstriramo, zato stvaramo nešto ekstra kako bi ciljna skupina shvatila i skužila da postojimo

2. Zbunjeni su ili ne znaju što je to ono što im možemo pružiti

Ovo je često gadna spoznaja za uslugaše. Što radiš, što mi možeš dati, što mi možeš pružiti? To su pitanja na koja treba imati odgovore, a ako mislite da bi ciljna skupina sama od sebe trebala stvoriti te odgovore, žao mi je… svijet oko nas ne funkcionira tako.

3. Nemaju volje, želje, mogućnosti i financija investirati u suradnju s nama

Ima ekipe kojima se sviđaju vaša rješenja, kojima bi vaša rješenja bila korisna i vrijedna, ali kad se dođe do trenutka za financijsku razmjenu, onda to najedanput nije više toliko vrijedno, korisno, važno, bitno…

Takvi vam ne trebaju, takve trebate zamijeniti, jer takvi ili iskreno ne vjeruju u vrijednosti koje im možete dati niti im one iskreno i trebaju. 

Bolje je imati bazu od 10 stalnih i redovitih klijenata, nego potencijalnu bazu od 1000 kontakta, a koji nestanu kao magla na jutarnjem suncu u trenutku kada treba uzvratiti investicijom ili pažnjom na pruženu uslugu.

I to je cijela postavka / mudrolija oko problema nedovoljne količine klijenata.

Ako spustimo sve to na konkretne, racionalne korake, onda se proces svodi na ovo:

1. Gdje i kako upražnjavamo marketing aktivnosti? Da li pravi ljudi / tvrtke čuju za nas ili bez veze špricamo naokolo?
2. Koja je to vrijednost koju mogu dobiti od vas? Nabrojite minimalni tri vrijednosti što je to ono što će dobiti u suradnji s vama.
3. Žicaroše i vjeverica-sindrom likove ne trebate u bazi leadova. Pitajte ih kad i da li uopće žele surađivati s vama. Pitaje ih zašto vas prate i ako ne znaju odgovor, tada ih ne trebate.

Eto… i to je ta istina zašto nemamo dovoljno klijenata.

Uz nešto vremena, fokusa i strpljenja, ovo se može jako dobro ispraviti. Samo treba krenuti.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.