Kolumna

Izbjeći ili riješiti – pitanje je sad?

Čisto onako ljudsko i nepretenciozno pitanje – jeste li osoba koja radije rješava stvari / situacije / probleme nakon što se oni dese ili ste više osoba koja radije izbjegava da se dese nepoželjne situacije / problemi tako da se unaprijed pripremi za njih?

Ima nas različitih i jako je mali dio ljudske populacije koja uživa i voli biti u ulozi rješavača, a ujedno si velika većina ljudi voli tepati kako preferira “izbjegavanje” mod.

Bolje spriječiti nego liječiti je standardna krilatica koju često volimo sami sebi, ali i okolini tepati kao nekakvu motivacijsku mantru.

Ali… 

Cijelu ova igra riječi i postavki je iznimno bitno da poznajete jer je efikasno možete (i trebate) iskoristiti u svojoj prodajnoj koreografiji.

Važno je da odaberete smjer u kojem ćete komunicirati svoje rješenje.

Ako se odlučite za “izbjegavanje” model, onda fokus stavljate na opis postojećih okolnosti i osvještavate kako će to dovesti do problema / gubitka, a vi ste rješenje s kojim će problem izbjeći.

Ili ako se odlučite za “riješite” model, tada se fokus stavlja na posljedice / probleme / gubitke koji su već nastali i vaše rješenje je (najčešće) instant rješenje koje će djelovati odmah i sad.

A sve to je važno jer morate znati – ljudi u izbjegavanje modu više su proaktivni, dok su u rješavanje modu više reaktivni.

I zato NE MIJEŠATE gornja dva stila! 

“Kupite X kako biste spriječili problem Y, a u isto vrijeme riješili problem Z” je previše zbunjujuća poruka.

Miješanjem malo izbjegni, malo odmah riješi, pa opet izbjegni, pa opet odmah riješi samo zbunjujete. 

Stvarate efekt “ne zna jel bi piš*o ili kak*o”, a sumnjam da je to ono što želite za svoj biznis i svoje prodajne aktivnosti.

I tu je ta tanka crta koju morate znate i morate se odlučiti jeste li za prvi ili drugi smjer.

Nebitno je koji od ta dva smjera ste odabrali, samo ih NEMOJTE MIJEŠATI u istoj komunikacijskoj poruci.

 Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Nakon drugog čitanja sam skužio da sam preskočio jedan važan element – dajte si truda o otkrijte koji stil preferira vaša ciljna skupina ili ako nemate to saznanje, tada napravite klasičan SPLIT-TEST – dvije prodajne poruke, distribucija na cca. 100 primatelja od čega prva dobiva jednu verziju, a druga drugu verziju. I tada izmjerite rezultate. Jedna od njih će prevagnuti.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.