Kolumna

Izgradnja poslovnog kredibiliteta

Među najpresudnijim faktorima po kojima kupac / korisnik donosi odluku jest razina povjerenja hoće li mu obećano biti isporučeno i hoće li to ostvariti željene i očekivane rezultate. I dok tehničke karakteristike nekog proizvoda ili usluge mogu odgovoriti na to pitanje, kredibilitet davatelja usluge u mnogim prilikama dolazi do posebnog izražaja.
Najčešće se pod kredibilitetom smatra percipirana vrijednost davatelja usluge tj. razina sigurnosti, stručnosti i ostalih teško objašnjivih karakteristika koje umiruju i odgovaraju na dvojbe potencijalnih klijenta.

© Depositphotos.com / olechowsk
© Depositphotos.com / olechowsk

Ako krenete od sebe samih i situacije kada ste u ulozi kupca, koliko vam vrijedi kredibilitet tvrtke, osobe ili proizvoda koji želite kupiti?

Recenzija novog mobitela dala je ocjenu kako se on ponekad pregrijava, ne isporuči poruku na vrijeme ili ga je potrebno par puta restartati da bi oživio, stvara loš kredibilitet o tom mobitelu (iako izgleda sexy i vrlo poželjno). No, kredibilitet postaje utoliko lošiji ako osoba / časopis koji radi recenziju ima iznimno velik kredibilitet u recenzijama.

Poznanik je bio na putovanju i ima dobra iskustva s agencijom koja mu je organizirala putovanje. Bez obzira koliko se ta agencija trudila u dokazivanju kako su oni kvalitetni i dobri, dobra riječ osobe od povjerenja je iznimno puno podigla razinu kredibiliteta dotične agencije.

Polazeći od sebe samih kako nam je kredibilitet osobe / tvrtke / proizvoda iznimno bitan, čovjek se začudi kako mnogi i ne rade na izgradnji vlastitog kredibiliteta.
Zapravo, često se upada u zabludu kako je dovoljno isporučivati najkvalitetniju uslugu, napraviti sve u rokovima i imati najbolju cijenu dovoljno za izgradnju kredibiliteta. “Jer, pravi kupci će prepoznati što im je važno.”
Neće ili ako hoće, puno će još Save proteći ispod Savskog mosta.
Kako izgraditi kredibilitet?
Izgradnji kredibiliteta trebate pristupiti na isti način kao i izgradnji poslovnih i proizvodnih procesa, s tom razlikom što kredibilitet morate graditi cijelo vrijeme i greške se skupo naplaćuju, no zato se kvalitetno izgrađen kredibilitet jako nagrađuje.
Tehnika izgradnje osobnog / poslovnog kredibiliteta u prvom redu ovisi o tome tko su vam (potencijalni) klijenti. Naime, ako ih dobro poznajete i možete prepoznati što im je važno, tada znate na što treba staviti fokus.
Par primjera:

Velike korporacije – ekspertiza, snaga, iskustvo (konzultanti)
Automehaničari – znanje, dostupnost, prilagodljivost (distribucija rezervnih dijelova)
Telekom – kreativnost, iskustvo, reference (social media manager)

Bez daljnjeg da ovi gore traže dobre poslovne uvjete (cijena / kvaliteta), no bitne su im i druge karakteristike po kojima donose odluku o potencijalnoj suradnji. Iz tog razloga ih je dobro unaprijed prepoznati i na njima “jahati” u daljnjoj komunikaciji.
Nakon ovog, efikasna tehnika izgradnje kredibiliteta ide u svrhu demonstriranja kako i na koji način mi to radimo. Kroz prikladnu formu (case study, reportaža, blog, forum komentari, društvene mreže…) demonstriramo na koji način radimo i kako ostvarujemo te dodatne karakteristike.
To ne znači komunicirati – mi imamo kredibilitet jer… već puno suptilnije i prirodnije prikazujemo i opisujemo sebe i svoje poslovne procese te kroz te opise navodimo primatelja poruke da samostalno zaključi kako “oni znaju što rade”.
Ideja, savjet, kako…
Najbolja platforma za to je odgovaranje na različita pitanja i probleme potencijalnih klijenata ili još bolje, dijeljenje rješenja problema bez da su klijenti bili svjesni da imaju te probleme.
Naime, kroz ovakve nenapadna tehnika i otvorenost prema suradnji, komunikaciji i pomaganju, dugoročno se stvara kredibilitet i povjerenje potencijalnih partnera.
Druga strana (potencijalni klijenti) ne osjećaju pritisak da nešto moraju, a davatelj usluge ostvaruje dijalog s njima te pozitivni rezultati dođu sami od sebe. Možda ne odmah i sada, no kroz vrijeme oni dođu.
I to tako da su obje strane iznimno zadovoljne.
Kako vi gradite svoj kredibilitet ili još bolje, znate li koji vam je kredibilitet na tržištu?
Hvala na pažnji,
Goran Blagus
p.s. Vjerojatno iz ovog teksta možete “iščitati” moju tehniku izgradnje kredibiliteta kod potencijalnih klijenata. Naime, dijeleći vlastite spoznaje, rješavajući poneki problem potencijalnom klijentu i demonstrirajući  što mogu ostvariti, želim stvoriti percipirani kredibilitet stručne osobe u poslovnom coaching. No, to ne radim demonstrirajući diplome, certifikate i ja-ja-ja modelom, već otvorenom komunikacijom i pristupom za koji smatram da je jako bitan potencijalnim klijentima koji imaju namjeru raditi sa mnom.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.