Kolumna

“Jedna lasta ne čini…” zamka

Poprilično sam siguran kako niste čuli za “jedna lasta, ne čini…” zamku ali zato vrlo vjerojatno padnete na nju s vremena na vrijeme ili znate druge koji se redovito spotiču o nju.

Narodna izreka “jedna lasta ne čini proljeće” zasniva se na tome kako se ne treba prerano veseliti da su stigli topliji dani te da treba proći još neko vrijeme do blagodati i ljepote proljeća.

Prevedeno u biznis, to što ste prvi jer ste uspjeli otkriti neku tehniku ili neki pristup koji vas čini jedinstvenim na tržištu, nije dovoljna da biste dugoročno profitirali.

Naime, lastavica koja je među prvima stigla u nove krajeve ima na raspolaganju veliki teritorij i velike prilike za istraživanje ali isto tako i probleme s hranom, plus što je izložena opasnosti da se smrzne ako se naglo promijene vremenski uvjeti.

No, to što je prva i to što nema smetala u obliku drugih lastavica daje joj VELIKU prednost u traženju mjesta za gnijezdo ali i priliku da među prvima otkrije gdje ima najviše hrane.

“Naša” lastavica sve ovo zna i još bolje zna da kada uhvati dobre pozicije, onda ih ne pušta i svoju vremensku prednost iskorištava do maksimuma.

S druge strane, vlasnici biznisa znaju često upasti u jedan od dva najčešća oblika “jedna lasta ne čini” zamku:

  1. Odlučili smo izaći na novo tržište te radimo vrlo malo kako bismo preživjeli prve krize i probleme. Očekujemo da će nas drugi sami od sebe “hraniti” i prepoznati kao dobru priliku.
  2. Odlučili smo izaći na novo tržište, utabali neke nove puteve, te se pojavila konkurencija koja je na “našim putevima” počela ostvarivati bolje rezultate nakon čega odustajemo od daljnjeg djelovanja.

U oba slučaja, osjećamo se loše i pos* ako ne zadovoljimo svoja očekivanja, te nakon nekog vremena najčešće krenemo u traženje nove tehnike “prva laste…” i vrlo brzo upadnemo u isti krug razočaranja.

Ponekad je super biti “prva lasta…”, a ponekad treba biti i “druga lasta”. Što god da ste ili što god želite biti, nemojte olako odustati i osvijestite koliko se vrtite u krug s jednim te istim stvarima.

Želim uspješan nastavak tjedna i pišemo se uskoro.

Hvala,

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.