Kolumna

Jedna o perfekcionizmu

Nekako mi se zaredala tema razgovora o perfekcionizmu zadnjih nekoliko tjedana, pa rekoh zašto ne podijeliti nešto provokativno i za neke brutalno istinito.

Velika većina nas ima stav prema perfekcionizmu kako je to ono kada je sve savršeno, kada je sve na svom mjestu, kada nema iznenađenja i kada nema stresova u provedbi onog što smo isplanirali perfektno.

No, zanimljivo je kako će ista ta većina nas reći kako ne postoji savršeno, kako je perfekcionizam nedostižan, kako perfekcionizam vodi do frustracije, kako perfekcionizam i nije toliko bitan.

I tu dolazimo do jedne zanimljive zamke – na racionalnoj & svjesnoj razini puno energije i vremena uložili smo u proučavanje različitih tehnika djelovanja i naučili sve i svašta o perfekcionizmu te kako je on nedostižan ali u sebi mislimo i osjećamo nešto drugo – da je perfekcionizam moguć, da se ove “negativne” stvari nama ne mogu desiti i da ćemo proučavanjem još više novih i različitih tehnika postići savršenstvo i perfekcionizam.

Ako malo bolje razmislite – pokušajte se “uhvatiti” što osjećate na svjesnoj razini o perfekcionizmu, a kako se osjećate i ponašate “tamo unutra”.

I tu je zamka i tu je izvor hrpe frustracija pametnih ljudi. Jedno pričaju, a drugo misle i osjećaju 🙂

Ja sada mogu drviti o perfekcionizmu sve i svašta, no to ionako neće imati smisla jer ste već donijeli stav o tome. Ono što mogu napraviti je da vam s ovakvim pitanjem (racionalno vs emocionalno) otvorim vrata u novu dimenziju i za sebe odlučite koji smjer djelovanja je najbolji i najkorisniji za vas same.

U konačnici, svi ste vi perfektni ovakvi kakvi jeste. Manje se uspoređujte s drugima i stvari (i život) će biti drugačiji.

Hvala na pažnji i strpljenju oko ove, za neke nepoželjne, teme. Pišemo se za nekoliko dana.

      Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.