Kolumna

Jednostavno vs Lagano

Temu iz današnjeg teksta može se sagledati iz dva aspekta – kao davatelj usluge i kao primatelj (kupac) usluge.

Davatelj usluge (prodaja)

U suradnji s nama, vrlo jednostavno ćete postići XYZ rezultate. Implementacijom prezentiranog rješenja ABC, te uz nekoliko jednostavnih koraka izrazito lako riješit ćete A, B, C i D s kojima se sigurno svakodnevno susrećete. Rezultat je poznat – umanjeni neželjeni troškovi i loše iskorišteno vrijeme. Ne može biti jednostavnije!

Primatelj usluge (kupac)

Rješenje koje mi prezentiraju fakat izgleda jednostavno. Zar se radi samo o tih nekoliko koraka? Da, ali nekako mi se čini da to što je jednostavno možda i neće funkcionirati. Osim toga, napraviti A, B ili C i ne izgleda tako lagano, bez obzira koliko izgleda jednostavno.

“Jednostavno” nije isto što i “Lagano”

  • Kako bi povećali broj klijenata, jednostavno morate povećati prodajne aktivnosti
  • Kako bi imali više klikova na web shopu, jednostavno pojačajte kvalitetan marketing
  • Kako bi imali manje reklamacija, jednostavno radite kvalitetnije
  • Kako bi X, jednostavno Y…

Svi mi u jako dobroj mjeri znamo što bi trebali napraviti, no ono što ne znamo i često ne želimo znati je kako da to napravimo. Razlog tome je što to nešto traži određeni ulog i rijetko smo voljni ići u tom smjeru ako do kraja nismo uvjereni / sigurni da će se on isplatiti.

Kada se nešto prezentira kao lagano i kada je stvarni opis napravljen tako da ne traži puno uloga da bi se koraci pratili, budite sigurni kako će vam klijenti i okolina puno bolje reagirati na njih nego da im kažete kako se tu radi o nekoliko jednostavnih koraka.

No, ima u ovome i jedna začkoljica. A to je moment u kojem ćete svoje rješenje prezentirati kao jednostavno, a kada kao lagano.

S “jednostavno” ih privlačite da vam poklone pažnju, a s “lagano” im prezentirate rješenje kada su pokazali (prvi) interes.

S “jednostavno” komunicirate širu sliku i rezultat, s “lagano” prezentirate i objašnjavate kako se dolazi do te slike.

S “jednostavno” im potvrđujete želje i ciljeve koje žele ostvariti, a s “lagano” im dokazujete kako doći do njih.

Izgleda na prvi pogled komplicirano, no kada se malo zamislite i na ovaj način posložite svoje prodajne i prezentacijske poruke, do željenih (poslovnih) rezultata doći ćete puno jednostavnije.

Želim uspješan nastavak tjedna & pišemo se za nekoliko dana.

Hvala,

   Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.