Kolumna

Jeftine motivacijske poruke [IM]

Zadnjih nekoliko mjeseci tokom razgovora s bliskim ljudima (prijateljima i poznanicima) u trenutku kada se počnu žaliti na ovakve ili onakve okolnosti (životne/poslovne) primijetio sam da koristim jednu poštapalicu: “Hoćeš da ti dam jednu jeftinu motivacijsku poruku i odmah će to biti lakše?”

Naravno da na ovako postavljeno pitanje, odgovor uvijek bude niječan i razgovor dalje krene u drugom smjeru. Je li to zbog riječi “jeftino” kojom možda omalovažavam poklon koji želim dati (podijeliti misao) ili zbog mog (ne)autoriteta ili jednostavno problem zapravo i nije tako veliki, ne bih znao. No, razgovor definitivno ode drugim putem.

Životna (video) motivacija

S vremena na vrijeme na internetu osvanu vrlo kvalitetni video klipovi raznih motivacijskih poruka. Kako su društvene mreže vrlo popularne (čitaj: većina nas “visi” na Facebooku) tada je i razmjena takvih klipova vrlo popularna, a ne manjkaju ni različiti komentari (baš je super, odlično,…) te neizostavni “sviđa mi se” klik koji takav materijal još više populariziraju.

Nedavno je tako postao popularan video klip od tvrtke/portala Monster.com koji se bavi zapošljavanjem. Cijeli klip u trajanju od jedne minute možete pogledati u nastavku:

Nakon što ste ga pogledali, je li se u vama probudio poriv i/ili želja da odmah krenete mijenjati svoj život jer ga tratite na bezvezne stvari? Jeste li doživjeli ovaj video klip kao kvalitetnu motivacijsku poruku da u životu zaslužujete nešto više?

Malo crnjaka

Ako vas video i nije baš nešto “pokrenuo”, haj’mo ga “pokopati” do kraja seciranjem (cjepidlačenjem) :).

Sve počinje s rodom koja nosi novi život i mora proći kroz teške zapreke. Tako se ubrzo susreće s prvom zaprekom kada dijete štiti od pustinjske vrućine, leti iznad valova koji je zapljuskuju, a mora preletjeti i silne planine. Na putu se susreće i s neugodnom opasnošću od vukova, a ni vremenski uvjeti joj nisu išli od ruke. No, roda je odlučila izvršiti svoju misiju i dragoj obitelji pokloniti dijete.

Nakon puno godina dijete je odraslo i sjedi u nekom sivom uredu, kasna je večer i radi neki bezveze posao. U to vrijeme na prozoru se pojavi roda i tužnjikavo gleda što je postalo od onog djeteta koje je teškom mukom donijela.

I što bi se sada trebalo zbiti? Bi li se protagonist ove video priče trebao osjećati jadno i imati osjećaj krivice jer nije ispunio očekivanja rode tj. osjećati krivicu što se roda toliko trudila, a on ovako trati svoj život?

Kao rezultat ovog video klipa očekuje se stvaranje osjećaja krivice kod gledatelja, da oni zbog toga požele nešto napraviti (spojiti se na www.monster.com i potražiti novi posao) i nakon toga će im život biti super, cvijeće će rasti i svi će biti sretni.Malo sutra. Većina ljudi će reći kako je ovo super video klip, kako ih se dojmio i nakon pola sata zaboraviti na njega.

Jednostavno komplicirano

Dok gornji video klip “puca” na osjećaje gledatelja tj. predstavlja jeftinu “kick in the ass” motivacijsku poruku, tako i ja kroz ovih nekoliko redaka na “jeftin” način kod čitatelja želim izazvati potpuno isti efekt.

A postavka (misao) je vrlo jednostavna, primljenu poruku nemojte procjenjivati je li ona ovoliko ili onoliko vrijedna, već je procijenite prema efektu koji je izazvala kod vas. Ako gornji klip jest izazvao neke unutarnje osjećaje kod vas (“pa mogao bih nešto učiniti u svom životu”) tada osvijestite taj trenutak i upitajte se: koji prvi korak mogu učiniti da promijenim stanje u kojem se nalazim?

Tko kaže da treba biti komplicirano, tajna svih motivacijskih poruka jest u tome da napravite prvi korak.

Vidimo se sljedeći tjedan.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.