Kolumna

Kad malo pretjeraš…

Danas će biti jedna vrlo kratka epizoda. Možda zato što sam jučer pretjerao s aktivnostima (radnim aktivnostima, da ne bi bilo krive interpretacije), no super mi se tema poklapa s događajima i situacijama koje se učestalo dešavaju oko mene.

Zamislite (možda i ne treba zamišljati, već sam gotovo siguran da to već i imate) situaciju u kojoj ste komunicirali s potencijalnim klijentom ili postojećim klijentom te vas je rasprava i dopisivanje odvelo u nekom ne toliko poželjnom smjeru.

Često to bude razmjena emailova oko popusta na neku uslugu, rješavanje reklamacije, traženje nekog izuzetka ili nešto slično.

I u toj komunikaciji vi držite svoju stranu, niste pretjerano spremni popustiti, a osim toga, ćemo nešto popuštati kad ste stvarno u pravu.

Druga strana isto ima neki svoj stav i “drvi” po svome, te se vidi da nije pretjerano voljna popustiti. Zapravo, popustil bi mi ali nikako da skužimo što ona hoće time jer nas uvjerava u nešto što i nije baš točno.

I tako rasprava (najčešće emailom) ode u smjeru prekida tj. nismo se usuglasili i nismo ništa postigli.

No, vrijeme čini svoje. Iako smo možda bili pogođeni i “kako ne može shvatiti da XYZ”, vrlo vjerojatno i druga strana razmišlja kako smo “baš tvrdoglavi i ne kuže da je ovo u obostranom interesu”.

Kako vrijeme prolazi i analiziramo što se sve zbivalo, postoje situacije u kojima shvatimo i uvidimo da zapravo strana koju smo mi držali i stavove koje smo demonstrirali zapravo i nisu bili u obostranom interesu.

Npr. tvrdili ste da nema popusta kod vas, dok je u isto vrijeme na web stranici negdje to napisano. Ili ste željeli riješiti spor oko delegiranja zadataka, da bi kasnije shvatili da ste nenamjerno izostavili neku informaciju.

I tu se nađemo u situaciji kada shvatimo da smo malo pretjerali ili da nismo do kraja najbolje shvatili što nam druga strana želi reći ili da smo malo pogriješili, te kako se sada vratiti u komunikaciju i kako spasiti barem nešto.

Isprika je jedan od smjerova ali uz malu igru riječi i malo drugačiju postavku komunikacijske poruke, možete stvar izrazito dobro “spasiti” i reaktivirati.

“…
ponovno sam prošla kroz svu prepisku i shvatila da se ipak može naći drugačije rješenje.

Predlažem da…

Ovaj “ponovno sam pogledao/pogledala” čini čuda kao tehnika isprike ali bez da se osjećamo loše, a u isto vrijeme bez da druga strana likuje. Na engleskom to se vrti oko pojma “reread” i koliko vidim, isto radi čuda u oživljavanju komunikacije.

I to je to… valjda nisam pretjerao 🙂 Budite dobro & želim uspješan nastavak radnog tjedna.

Hvala,

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.