Kolumna

Kad miješaš različita alkoholna…

Ovisno o godinama iskustva (i prehrambenih navika) vjerojatno ste čuli ili čak iskusili nešto što se zove mamurluk.

Onaj trenutak kada te boli glava na jedan čudan način, kada te svaki malo povišeniji ton iritira, kada ti svaka pomisao na hranu stvara mučninu, a o ispuštanju različitih tekućina bolje da ne pišem.

Jedna od vrlo važnih i općenitih informacija kako izbjeći problema kod konzumacije pića koja sadrže alkohole je da se ista ne miješaju.

Naravno, ako sad uz to ubacimo ljetno vrijeme i sve populariziranje konzumacije koktela, dolazimo u jednu nezgodnu koliziju.

S jedne strane ne miješaj pića, s druge strane su miješana pića vrlo atraktivna (i poželjna).

Ali, kako to već bude, postoje iznimke tj. pravila koja se treba pridržavati.

Ne miješaj različita alkoholna pića ili ako ih miješaš, iznimno je bitan njihov omjer.

Na primjer, ako miješaš (konzumiraš) pivo, a ubrzo nakon toga uliješ u sebe votku, gin ili nešto slično, nema šanse da te frend mamurluk ne posjeti u narednih 12 sati.

Ali ako u pravoj mjeri zamiješaš gin, campari i vermut, dobit ćeš nešto što se zove negroni koktel i frend mamurluk dolazi samo u iznimnim situacijama i ako pretjeraš u količinama.

Ukratko, miješanje različitih alkoholnih pića je put u probleme (ako nemaš dovoljno znanja).

Ista stvar se preslikava i na biznis – komuniciramo li previše različitih poruka o vrijednostima, mogućnostima, opcijama, ovim ili onim stvarima, za rezultat ćemo stvoriti mamurluk kod potencijalnih klijenata.

Zapravo, potencijalni klijenti su gotovo pa sigurno već imali informacijski mamurluk i zato već na prvi dojam da će biti previše informacija, bježe od ponude / prezentacije.

Mjera i odnos različitih informacija i spoznaja u komunikaciji, demonstraciji, prezentaciji prodajne koreografije su iznimno bitni.. bitni su sadržaj i omjeri… kao i kod finih koktela.

Zato evo dva zgodna smjera miješanja informacijskih koktela… (1) krenemo sa “slatkim i lako primamljivim”, pa uvodimo sve kompleksnije informacije (radimo sve bolji i kompleksniji koktel) ili (2) se držimo MAKSIMALNO SAMO TRI SASTOJKA (tri informacije / tri vrijednosti / tri problema / tri spoznaje) i serviramo koktel koji neće stvoriti mamurluk, već ugodan i zanosan osjećaj.

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Odgovorno s konzumacijom alkohola.

p.p.s. I miješanjem nealkoholnih napitaka se može stvoriti problem, no on se ne zove mamurluk već pro… 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.