Kolumna

Kako biti loš poduzetnik

Biti dobar poduzetnik tj. biti uspješan poduzetnik je jako teško. Trebaš puno raditi, odricati se, biti uvijek dostupan, raditi i ono što ti nije po volji i to čovjeka zna jako izmoriti. U jednu ruku, osobni i poslovni život postanu jako isprepleteni i ne postoji distinkcija vremena. Osim toga, kakav je to život kad uvijek nešto moraš raditi.

S obzirom kako moj set usluga pomaže uspješnim poduzetnicima ostvarenje u kojem će posao biti posao, a osobni život osobni život i to sve usklađeno, taj set usluga nekad uključuje i teške rezove i odluke, promjene vođenja poslovanja, uvođenja novih procedura i sličnih koraka. Poduzetniku je teško sa svakodnevnim aktivnostima, te mu ja još “zagorčavam” život s nekim novim procesima da bi tamo negdje u skorijoj budućnosti konačno mogao živjeti život kakav je oduvijek želio.

Kako mnogi oko nas žele barem ikakav uspjeh ostvariti na brz i lagan način, evo nekoliko ideja koje će vam pomoći u vrlo kratkom vremenu postati još lošiji poduzetnik. Ako implementirate barem 2 donja koraka, garantiram da ćete biti uspješno loš poduzetnik u neradnih 6 mjeseci.

1. Sve optužiti oko sebe da su oni krivi zbog vaših problema

Ovo je model razmišljanja koji trebate još više učvrstiti. Država, vlada, Sabor, politika i sve vezano uz državu je tu da vam oteže poslovanje. Iako ima nešto istine u tome, vi trebate postaviti stav kako je najbolje ne ništa raditi, glasno negodovati, spominjati kako je nekada bilo lakše i bolje i sve svoje negodovanje svedete na verbalno izražavanje neslaganja s okruženjem. Nemojte ni slučajno pokušati mijenjati išta po pitanju vođenja poslovnih knjiga, te uspoređivati brojke. Dovoljno je da znate koliko love u ovom trenutku imate u džepu i to je to. Usput, požalite se na konkurenciju koja ima protekciju i negodujte kako imate loše djelatnike koji pojma nemaju i još vam zagorčavaju život. Možete po potrebi dio krivice dati kupcima koji kasne s plaćanjem, dobavljačima koji daju lošu sirovinu i još žele lovu unaprijed. I za kraj, krivicu prebacite i na vremenske (ne)prilike koje nisu onakve kakve ih najavljuju na televiziji.

2. Vi ste pametniji od svojih kupaca / korisnika i najbolje znate što je za njih dobro

Ovo je stav razmišljanja koji ste možda već usvojili u slučaju ako poslujete duže od 3 godine. Naime, vidjeli ste sve moguće situacije koje se mogu desiti u vašem poslu i već unaprijed znate što je dobro, a što nije. Osim toga, pa vi ste u tom poslu godinama i što sada tu neki balavac traži da mu pojasnite proces ili da izvodite nešto prema nacrtima koje je našao na internetu. Daleko je taj internet i te fore ne funkcioniraju kod nas. Ukratko, postavite pozu i na svako pitanje ili komentar kupca odgovorite: “Draga gospođo, ja vam to radim već godinama i ovo što vi hoćete nije izvedivo. To vam tako ne funkcionira, već taj zahvat treba izvesti na način kako sam vam pojasnio. Možete vi tražiti okolo drugo mišljenje, no ja znam da ćete se na kraju vratiti kod mene.”

3. Trenutno nemam novaca za unapređenje

Ovo je malo zaguljenija situacija. U prvom redu, zapitajte se zašto nemate dovoljno novaca za unapređenje?! Možda nešto krivo radite ili je nešto trebalo promijeniti puno ranije i sada nema love za unapređenje. No, kako bi ovaj model razmišljanja i vođenja poslovanja doveli do savršenstva, najbolje je zadržati stav kako nemate novaca za unapređenje (tehnologije, materijala, znanja…) jer time što radite na način koji vas je doveo do situacije bez novaca, samo osiguravate da ga nećete imati ni u budućnosti. Sve što trebate raditi jest ponavljanje ove rečenice u trenucima kada kupci traže nešto novo, kada traže kvalitetnije ili kada vam djelatnici kažu kako ne znaju napraviti ono što se traži od njih. Ili još bolje, kad vi trebate nešto novog naučiti samo kažite sebi – nemam novaca za unapređenje!

4. Napravim, naplatim i tko ih šljivi. Ako me trebaju, znaju gdje me mogu naći

Ako niste vodoinstalater, keramičar ili iz neke slične branše, onda je vrijeme da naučite ovaj model poslovanja. Dakle, obavite posao na najbrži mogući način, po potrebi im obećajte kako dajete garanciju i da ste uvijek dostupni. Obavezno se javljajte na telefon kad vas zovu, no požalite se kako nemate dovoljno vremena sada i neka vas nazovu za 10 dana. Nikako ne zaboraviti tražiti plaćanje unaprijed (barem 30%) i ostatak odmah čim je posao završen. U blažoj varijanti, ovaj stav možete primijeniti tako da nikad više ne nazovete svoje kupce i pitate ih kako su zadovoljni s uslugom. Osim toga, vaša usluga ili proizvod će vječno trajati pa nema potrebe da nakon nekog vremena kupe novi ili nadograde postojeći.

5. Ja sam gazda!

Ako čitate ove moje retke, vrlo vjerojatno nemate toliko izgrađen karakter “ja sam gazda!” poduzetnika. Dakle, ovaj model vođenja poslovanja povlači za sobom kako ste vi alfa i omega tvrtke koju vodite i nitko u firmi ne smije biti pametniji od vas. Ako se netko slučajno pokaže da je pametniji i dalje inzistira kako je to njegova ideja, najbolje mu je smanjiti plaču ili ispred svih pitati gromoglasnim glasom: “Hoćeš reći da ja, gazda, ne znam voditi firmu!?” Isključite se iz svih aktivnosti koje vas okružuju, imajte dovoljan broj vizitki na kojima uz vaše ime i prezime piše “vlasnik / direktor” i kupite najbjesniji auto. Poslovne knjige neka vam vodi najjeftiniji računovodstveni servis.

Uspješnom primjenom nekih od ovih koraka uspjeh propasti je zagarantiran. U slučaju da neke od ovih mjera provodite samo djelomično tada će trenutak propasti biti vremenski produžen i vjerojatno ćete morati još više raditi i biti će vam sve teže. Krenite s primjenom ovih koraka sada odmah, tisuće i tisuće uspješno propalih tvrtki dovoljan su dokaz da ova pet koraka djeluju.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.