Kolumna

Kako "drugačije" prodavati

Vrijeme je za novu “dozu” ideja, tehnika i metoda iz područja poduzetništva i biznisa.
U današnjoj epizodi, koja će biti izrazito kratka, no vrlo bogata sadržajem želim podijeliti jednu od prodajnih metoda.

Prodaja za specijalne prilike

Metoda se zove prodaja za specijalne prilike i vjerujem kako je u zadnjih nekoliko dana primjećujete kod trgovaca koji je izrazito dobro iskorištavaju.

Za par dana je Dan mrtvih (Sisveti), te šoping centri i njihovi katalozi “viču” o specijalnoj prilici kupnje svijeća, lampaša, maćuhica, krizantema i ostalih stvari koje u Sisveti specijalnoj prilici (ispričavam se na morbidnosti) svakome trebaju.

Par dana nakon Sisveta, slijedi paranje ušiju i ostalih osjetilnih organa božićnim pjesmama, šarenim poklonima, specijalnim prilikama za najmilije…

Ne treba biti neki poseban stručnjak za shvatiti kako to funkcionira u praksi, no postavlja se pitanje zbog čega poduzetnici danas u svom poslovanju slabo koriste metodu prodaje za specijalne prilike.

Pokušajte se samo na trenutak odmaknuti od toga kako samo trgovci mogu koristiti specijalne trenutke u prodaji.

Vaš proizvod ili uslugu koju pružate pokušajte vezati uz neke specijalne prilike ili situacije. Kad ih uspijete tako povezati, dajete im veću važnost i percipiranu vrijednost nego da radite samo klasičnu prodaju.

Evo jedan primjer:

Tvrtka pruža usluge izrade web stranica. Ako tvrtka dobro prati zbivanja na tržištu i sve što se događa oko izrade stranica, promocije i različitih zbivanja oko web biznisa, tada je vjerojatno upoznata s godišnjim odabirom najbolje web stranice jednog IT časopisa.

S obzirom kako je taj odabir postao tradicionalan (iako je za daljnju prodaju to manje bitno), tvrtka prema svojim potencijalnim korisnicima može krenuti komunicirati kako će uskoro biti odabir najbolje web stranice, te kako im oni mogu napraviti stranicu koja će konkurirati u jednoj od kategorija.

U komunikaciji se spominje da će samim sudjelovanjem u natječaju korisnik dobiti dodatnu pažnju medija i ostalih potencijalnih klijenata, te na taj način svoje sudjelovanje dodatno iskoristiti u poboljšanju posla, privlačenju klijenata, širenju poruke ili što mu je već poslovni cilj.

Pojednostavljeno: uzeo sam neki događaj i pretvorio ga u specijalan trenutak od kojeg moj klijent može profitirati. Predstavio sam ga na način da je ponuda ograničena (samo jednom godišnje) i igrao sam na njegove emocije. Osjećaj važnosti (ego) ukombinirano s procjenom kako za ulog u moju uslugu može dobiti puno više od same web stranice.

Vjerujem da ste me uspjeli pratiti kroz ovaj primjer, no htio bih skrenuti pažnju kako je ovo samo jedna od tehnika iz moje najnovije e-knjige.

E-knjiga se zove “4 Koraka za Uspješan Biznis” i od ponedjeljka je dostupna za BESPLATAN download s adrese www.uspjesan-biznis.com.

Zadnja 2 tjedna većina mog fokusa bila je usmjerena na izdavanje te e-knjige, te ćete u njoj uz prodajne tehnike naći i nekoliko konkretnih ideja i metoda kako možete unaprijediti svoj vlastiti biznis.

Spojite se na www.uspjesan-biznis.com, downlodajte e-knjigu, proučite je, iskoristite što se može iskoristiti i pišemo se drugi tjedan s novim metodama.

Hvala na pažnji,

   Goran Blagus

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.