Kolumna

Kako odbiti posao za 0 kn tj. ne raditi besplatno?

Svatko tko se bavi pružanjem usluga sigurno se našao u situaciji da svoju uslugu pruža za 0 kn tj. daje je besplatno. Često to nije tako zato jer se tako svjesno odlučilo, već su okolnosti ili neke čudno odluke dovele do toga.

Među najčešćim razlozima znaju se navesti situacije:

  • odradimo nešto besplatno kako bismo kasnije (možda) dobili plaćeni posao
  • ionako mi to možemo brže / efikasnije riješiti, što da se ljudi muće
  • čuli smo za foru “overdelivery” ili ono kada dajemo puno više od dogovorenog te se nadamo da će se to u jednom trenutku isplatiti

Da ne bi bilo zabune, nisam onaj koji zagovara kako neke stvari ne treba odraditi besplatno no samo tako dugo dok takve pružene usluge doživljavate i percipirate kao poklon i za njih ne očekujete nešto zauzvrat – osim zahvale ili dobrog osjećaja da ste nekome pomogli.

U nastavku tipujem na one male tvrtke u povojima koje se ubiju od posla, koje će i zadnji atom dati svom klijentu sve s nadom i nekom skrivenom željom da će im se to nekako vratiti. Isto tako, tipujem i na one koji su se našli u situaciju da ih klijenti “gule” do maksimuma i kad kuna izlazi iz njihovog džepa vrijedi višestruko više nego onoliko koliko vrijedi kada ulazi u njihov džep.

Stoga, poklon za sve vas koji ste se našli u takvoj situaciji, evo kratak dopis kojim možete odbiti raditi za 0 kn tj. besplatno.


Poštovani XYZ,

zahvaljujem se na poslanom upitu i dosadašnjem angažmanu / poslovnoj suradnji. Izrazito mi je drago što ste nam pružili priliku da Vam pružamo XYZ [uslugu] te što Vam se posao uspješno razvija.

S zadovoljstvom ćemo prihvatiti ABC zadatak, no zbog obima angažmana / inicijalnog dogovora suradnje, nismo ga u mogućnosti napraviti unutar inicijalnog ugovora / dogovora, tj. besplatno.

Za izvršenje zadataka trebamo rezervirati X resursa (dana / sati / ljudi…) što bez financijskog pokrića nismo u mogućnosti, te Vas pozivam da nam potvrdite budžet od XX kn za izvršenje zadatka ili da mi se javite kako bismo našli najoptimalnije rješenje.

Hvala,

   Ime Prezime

Prilagodite gornje pismo svojim potrebama i okolnostima, te budite sigurni kako se nitko (pošten) neće naljutiti na njega. A ako se već netko i naljuti, preispitajte onda stav da li vas iskorištavaju i jel to stanje u kojem želite biti.

Sada kada znate i imate šprancu, nema više potrebe za nervozom kada traže kruha povrh pogaće ili kada trebate skinuti i gaće kako bi vam se smilovali.

Hvala na pažnji & pišemo se za nekoliko dana.

     Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.