Kolumna

Kao što kaže Mike Tyson

Mike Tyson, poznati boksač s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća izjavio je sve i svašta u svojoj karijeri ali jedna od tih izjava u zadnje vrijeme legne baš super (kao budali šamar):

Everyone has a plan ‘till they get punched in the mouth

ili

Svatko ima plan do trenutka kada ne primiš prvi udarac (blagi prijevod)

ili

Plan ti vrijedi do trenutka kada te ne “ošamare” (loš prijevod, isti smisao).

Kroz ovaj newsletter mogli ste vidjeti, naučiti, preuzeti, implementirati različite strategije i planove te nisam toliko često naglašavao dio kada “dobijemo šamar”.

U biznisu se često planiranju pristupi da imamo neki cilj, onda predviđamo na koje bi zamke i probleme mogli naići, tražimo rješenja za njih i kada smo dovoljno snažni i hrabri, krećemo u “bitku”.

Školski primjer i dobar smjer za početnike ali kao što to kaže stari Tyson, kad dobiješ po gubici onako kako nisi planirao ni očekivao, planovi često krenu u drugim smjeru.

Vještina da se vratiš na svoj plan i da te “šamar” ne izbaci iz takta je ona tajna koju posjeduju uspješne ninje poduzetnici.

A ta tajna je poznavanje samog sebe, svog ega i vrtloga emocija koji se dešava nakon “šamara” te svjesno vraćanje inicijalnom planu i sigurnom dolasku k cilju.

Šamar na šamar, ego ispad na šamar, prijetnja na šamar, prekid na šamar… samo su početničke greške. 

U konačnici, prihvatite kako “primanje šamara” često bude dobra strategija da dođete do zacrtanog cilja, jer ako ostanete na nogama nakon njega, znači da imate nešto za što se ima smisla boriti i da vrijedite.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.