Kolumna

Korak po korak [coaching.com.hr]

Možda ste negdje čitali, čuli ili čak i doživjeli kako su ljudi su vrlo neracionalna bića. Volimo za sebe reći kako donosimo racionalne odluke, kako smo pametni, kako znamo što radimo, ali bez uvrede, daleko od toga da znamo i kontroliramo baš sve naše akcije, radnje, odluke. Kada zapnemo u nečemu ili se nađemo u nekoj nezgodnoj situaciji, vrlo često reagiramo riječima “A gdje mi je bila glava?”

Pravo vrijeme

Sve to što nam se događa sasvim je normalno i potpuno OK. Ne treba bježati od toga, ali sasvim sigurno osvještavanje takve situacije može pridonijeti tome da iz nje napravimo određenu korist. Jedna od takvih neracionalnih situacija jest ljudska nestrpljivost.

Svi je imamo i svijesni smo je, no u isto vrijeme nestrpljivost nas često zna dovesti u vrlo nezgodne situacije. Željeli bismo preskočiti određeni broj stepenica i što brže doći do nekog cilja, tražeći prečace i instant rješenja jer nam je cilj samo doći do cilja. I to neprirodno skakanje nam se kasnije obije o glavu jer nismo odradili posao koji je trebao biti odrađen u pravo vrijeme.

Prirodni tijek razvoja

Mišljenja sam da svi mi približno dobro znamo gdje želimo stići i što želimo postići, no u isto vrijeme ne vidimo koje sve stepenice treba prohodati da bismo došli do tog cilja. Život nas je naučio od samog rođenja da prvo moramo naučiti sjediti, pa onda puzati, pa nakon toga stajati, hodati uz nečiju pomoć, hodati samostalno, trčati, skakati… I to je bio sasvim normalan prirodni proces. Zbog čega onda kasnije u životu ne primjenjujemo taj isti prirodni proces u ostvarenju nekih drugih životnih uspjeha?

Uobičajeno je da pričamo sebi i okolini kako treba raditi jednu po jednu stvar i graditi korak po korak. No, naš um, okolina i naša nestrpljivost dovode nas do toga da bismo odmah željeli skočiti na zadnju stepenicu. Istina, društveno okruženje jest malo “skrenulo” i neki su to postigli, no zar je to način na koji želite graditi život?

Stepenica do uspjeha

Ako ste ipak za prirodni tijek razvoja, za pristup rađenja prave i bitne stvari u pravo vrijeme, onda je korak po korak pravi i jedini pristup. S druge strane, radite li s coachem, sasvim sigurno ćete raditi na ovom principu – korak po korak. Za početak, definirat ćete ciljeve. Razjasniti ih, razbistriti ih… I kad je to jasno, uvidjet ćete koji je prvi korak koji treba napraviti.

Možda ćete biti svjesni već i treće stepenice, no dobro ćete znati zbog čega treba prvo stati na prvu stepenicu. Uostalom, kada dođete na drugu stepenicu, treća će možda već izgledati drugačije nego što ste je gledali sa samog početka. I tako korak po korak dolazite prema cilju.

Da ne idealiziram previše, neke stepenice će biti teške za savladati, a neke izrazito lagane. S neke visoke stepenice ćete se morati vratiti jednu, dvije ili možda čak i nekoliko stepenica unatrag i popraviti određene stvari, no cilj je jasan. A stepenice će se otkrivati jedna po jedna!

Sretno koračanje!

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.