Kolumna

Ljetna pauza [IM]

Ako ste mislili da će vaš omiljeni coach uzeti pauzu od nekoliko tjedana i ostaviti vas bez štiva za ljeto – prevarili ste se. Nije da ne volim ljeto, štoviše odlično je kako se mnoge stvari uspore preko ljeta pa se tih nekoliko dana, tjedana ili mjeseci godišnjeg odmora ili usporenog tempa mogu jako dobro iskoristiti za neke nove prilike. Da, ja sam jedan od onih koji razmišljaju kako svakog trenutka postoji prilika za akciju, pa makar akcija bila i trenutno izležavanje na plaži.

Posao

Pred nekoliko dana naišao sam na jedan kratak članak koji govori kako se nakon 2 dana od povratka s godišnjeg odmora vraćamo u isto stanje stresa, napetosti i kolotečine koju smo imali prije početka godišnjeg odmora. Prema mom osobnom iskustvu, rok vraćanja na “staro stanje” kod mene je nekada bio samo 8 sati od povratka na posao, tako da mi ovih 2 dana čak i dobro zvuče.

Hajmo se pozabaviti još jednim “ljetnim” sindromom – strka pred godišnji. Razgovaram s nekoliko poznanika (privatnika/poduzetnika) i kažu kako im ide i više nego odlično. Korisnici su navalili da što prije (čitaj: prije godišnjeg) potpišu ugovore o kojima su pregovarali zadnjih nekoliko mjeseci. Web programer s kojim sam razgovarao o tome kaže kako je već lud od siline zahtjeva koje dobiva zadnjih mjesec dana. Svi bi prije godišnjeg htjeli završiti projekte koji se vuku po nekoliko mjeseci, postavio je kao dijagnozu, a on “lud” jer ne zna kada će na zasluženih dva tjedna odmora.

Zamislite se malo i primijetite uzorak ponašanja pred početak ljeta usporediv s ponašanjima krajem godine? Gužva, strka, sve (moguće i nemoguće) se mora do nekog datuma srediti. Mentalno ljudi zacrtaju neki krajnji rok (deadline) i tjeraju i tjeraju samo da uguraju sve i svašta u njega. Jer se mora ići na godišnji, jer se mora ići na skijanje, jer se mora ići na more, jer im počinje godišnji… Nije ni čudno što nakon povratka “poludite” jer vas čeka još veća hrpa problema nego je bila prije godišnjeg.

Još više posla

Potpuno druga krajnost odlaska na odmor jest uopće ne odlaziti na odmor, već samo raditi, raditi i još više raditi. Danas u vrijeme recesije i smanjenja poslovnih aktivnosti, ovo je za mnoge jedina opcija kako bi koliko toliko preživjeli. Iskreno, nije baš najbolja solucija, no kad se na neke stvari ne može utjecati onda ih treba prihvatiti i prilagoditi im se.

Ali, ljeto ipak nešto donosi za sobom. A to je usporenje većine poslovne aktivnosti. I to je odlična prilika za uhvatiti malo daha, srediti silne zaostatke (ne na način da projekte sklepate otom-potom), pročitati neko štivo koje nije direktno vezano uz posao koji radite i u konačnici ipak malo predahnuti.

Prilike

Kao što sam u uvodu napisao, ja sam osoba koja u svakoj situaciji traži neku od prilika. Evo nekoliko za razmisliti, pa ako vam pomogne biti će mi drago.

  • sređivanje liste dužnika i plan aktivnosti kako naplatiti dugove
  • provjera sigurnosnih sustava tvrtke (sigurnosne kopije, ovlaštenja, protupožarni proces, fizička sigurnost)
  • klasifikacija potencijalnih kupaca u nekoliko grupa i definicija modela komunikacije za svaku od grupa
  • izvještaj o bivšim korisnicima, te analiza zbog čega su oni bivši
  • neformalni sastanci s postojećim korisnicima i pripremanje terena za eventualno nadogradnju usluge koju koriste (upsale)
  • kontrola financijskih izvještaja i procesa izvještavanja

Izgleda li vam ovih nekoliko ideja prekomplicirano? Moguće, no ovo su često radnje koje u silini dnevno-operativnih bitaka jednostavno ne stignemo obaviti. Jer, kad radimo onda radimo, jer kad radimo ponašamo se kao vatrogasci – skačemo od vatre do vatre i gasimo je. A sada preko ljeta, kada ima manje vatre (poslovne, a ne ove stvarne) budemo izgubljeni i ne znamo što gasiti (jer nema toliko požara). Stoga i ljeto jest dobra prilika za obaviti neke od manje popularnih aktivnosti 🙂

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.