Kolumna

Ljetna prezentacija [IM]

Vrhunac je ljeta i vjerujem da je većina čitatelja na zasluženom (hmmm… zaslužen ili ne, to bismo mogli posebno raspraviti) godišnjem odmoru. Netko od vas čitatelja se nedavno vratio s godišnjeg i već je uskočio u kolotečinu jutarnjih procedura, telefonskih poziva ili čak i frustracija kako zbog ovih prvih (koji su još na godišnjem) ne mogu riješiti ni najobičnije poslovne zadatke. I naravno, tu su sretnici koji se tek spremaju na godišnji ili čak oni koji iz raznih razloga ovo ljeto provode radno. Bez obzira u kojoj grupi se nalazili, morate priznati da je ritam poslovnih aktivnosti usporen te kao poduzetnik nemirnog duha sada imate priliku više se pozabaviti stvarima za koje prije niste “imali dovoljno vremena”.

Dakle, sada je odlična prilika da odvojiti više vremena za razmišljanje o tome kako da unaprijedite poslovanje te za ovaj tjedan predlažem prezentaciju američke tvrtke Netflix za svoje zaposlenike (na svim razinama). Na internetu kruži priča da je ovaj dokument “iscurio” iz Netflix-a (oni se bave on-line iznajmljivanjem DVD-a putem pošte i online streamingom filmova) no nekako sam više mišljenja da je namjerno “pušten” iz više razloga. Jedan od tih razloga je marketinški pristup kako bi pokazali je Netflix bolji od konkurencije (komuniciraju vrijednosti koje nisu direktno vezane uz usluge, no opisuju poslovnu okolinu), no sasvim sam siguran da im je veći motiv “puštanja” bio taj da podijele svoja razmišljanja sa cijelim svijetom. Komentare koje dobivaju na svoju prezentaciju pomoći će im da unaprijede svoj korporativnu kulturu. Dvostruki dobitak za njih, no vjerujem da i mi možemo nešto dobiti od toga.

O čemu se radi ? Radi se o prezentaciji od 128 slajdova o tome što i kako Netflix zagovara kod svojih zaposlenika i na koji način treba voditi poslovanje. Poprilično neobično štivo s obzirom da se radi o velikoj korporaciji. Osim toga i neke od ideje na prvo čitanje su vrlo neobične (prekovremeni, odmor, plaće …). Savjet koji daju managerima oko plaća je odličan (platite im više nego što bi im drugi platili, platite im onoliko koliko biste platili zamjenu, platite im onoliko koliko bi im platili da im netko drugi ponudi više) ili izjava da se treba fokusirati na ono što ljudi naprave, a ne broj sati koliko su tokom dana radili. Ukratko, odlično štivo.

Prezentaciju možete pogledati ovdje te se pokušajte fokusirati i pogledati sve slajdove. Nakon toga se opustite, razmislite o tome što se pročitali i nastavite dalje sa svojim (aktivnim) odmorom. Vjerujem da će vam opušten način razmišljanja o sadržaju slajdova dati nekoliko ideja za nove poslovne izazove.

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.