Kolumna

Ljetno (po)spremanje (1/2) [IM]

Prema gužvi u prometu (automobilskom i onom na poslovnom računu) očito je da su mnogi još uvijek na godišnjem odmoru ili jednostavno visoke temperature uzrokuju da mnogi rade manjim intenzitetom. No, ako ste sretnik koji se tek nedavno vratio s godišnjeg (ili će se uskoro vratiti) evo nekoliko ideja što bi bilo dobro napraviti nakon vraćanja na posao.

Za početak, ne preporučujem da istog trena “zaronite” u poslovne probleme, goruće situacije, maratonske sastanke i slične “killer” situacije. Prisjetite se prvih dana godišnjeg odmora. Vrlo vjerojatno vam je trebalo nekoliko dana da se kompletno otkačite s poslovnih aktivnosti (mobiteli, emailovi, projekt koji treba još samo jednu informaciju, osjećaj krivice da posao niste dovršili, obećanje kolegama da ste uvijek dostupni…) i kad ste to konačno napravili tek onda vam je tijelo počelo reagirati na drugačiji način. Počeli ste se odmarati, puniti baterije, razmišljati o nekim drugim bitnijim stvarima. Istom tom analogijom treba vam nešto vremena da se ponovno “ufurate” u posao. Evo par ideja.

 • provjerite email i ostale poruke koje imaju oznaku HITNO. Ako treba reagirati reagirajte. Ako je prošlo toliko vremena da je rezultat nebitan, poruku obrišite ili samo odgovorite na nju da ste upravo stigli na posao te ako je potrebna vaša pažnja sada ste na raspolaganju
 • preostale poruke provjerite 2-minutnom metodom. Otvorite poruku, ako je u njoj nešto na što trebate odgovoriti i ne iziskuje više od 2 minute onda odgovorite. Ako je poruka bitna i potrebno vam je više od dvije minute za odgovor, spremite poruku u poseban sandučić (npr. POSAO). Ako je sadržaj poruke nebitan pobrišite poruku ili ako je to samo informacija reda radi, stavite poruku u arhivu. I za kraj, ako je sadržaj poruke neka zanimljivost, a nema potrebe da se njome bavite narednih tjedan dana, prebacite poruku u zaseban sandučić, npr. DRUGI TJEDAN
 • isključite “away message” u svom e-mail programu. naravno, ako ste ga uopće i uključili 🙂
 • ako ste bili odsutni više od 2 tjedna, izbrišite spisak propuštenih telefonskih poziva. Onaj tko vas treba, nazvat će vas ponovno.
 • ako imate automatsku sekretaricu, preslušajte poruke ako baš morate. u protivnom – “erase all”
 • dnevni tisak koji vas je čekao na stolu preusmjerite u kutiju za reciklažu
 • časopise i tjednike prolistajte. Uzmite nešto više vremena i upoznajte se s zbivanjima.
 • prošetajte tvrtkom i razmijenite iskustva o avanturama koje ste imali tokom godišnjeg
 • opustite se i bez naglih poteza
 • sada krenite na e-mail poruke kojima je potrebno nešto više vremena. To su one iz sandučića POSAO

Drugog dana “ufuravanja” u posao vrijeme je da implementirate barem dio promjena koje ste sami sebi obećali trećeg dana godišnjeg. A to je bilo da si nećete više dozvoliti gubljenje vremena i živaca na godišnjem odmoru zbog nezavršenih poslovnih zadataka. Sada je dobra prilika da nešto napravite s otvorenim taskovima. Osim toga, oni su bili ti koji su vam iskakali na mobitelu ili e-mail programu kad ste “došli samo vidjeti što ima na internetu” tokom godišnjeg odmora. Naravno, i ovdje ćete upotrijebiti 2-minutnu metodu.

 • ako je task završen, označite da je završen
 • ako je task izgubio smisao ili ste debelo prekoračili rokove – obrišite ga
 • ako je task i dalje aktualan, provjerite je li došlo do kakvih promjena. Napravite eventualnu modifikaciju taska
 • smanjite broj taskova za minimalno 30%

Vjerujem da je ovo sasvim dovoljno posla za prvih pet dana rada. Do kraja tjedna ćete se dovoljno ufurati i pohvatati sva zbivanja. Za vikend se dobrano odmorite, posložite misli, a ja pripremam još par ideja kako da se što uspješnije vratite na posao.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.