Kolumna

Ljetno (po)spremanje (2/2) [IM]

Prošli tjedan smo se “ufurali” u posao, počistili mailove, sredili taskove, uhvatili ritam pa kad smo već tako raspoloženi, zbog čega ne iskoristiti ovaj moment za uvođenje još nekoliko promjena. Osim toga, tek se za tjedan dana počinje “ozbiljnije” raditi.

Vrijeme je za papire i situaciju (čitaj: nered) na stolu i ormarima. S papirima također trebate “presuditi po kratkom postupku”. Stare novine, časopise i ostalo “smeće” koje niste dirnuli dobrih 3 mjeseca (već ste ih uredno skupljali na hrpi misleći da ćete se pozabaviti time kad nađete više vremena) možete bez ikakvog straha baciti u kantu ili još bolje, kontejner za reciklažu. U slučaju da se kod ovog čina “osjećate loše” i bojite da čete nešto važnog ipak baciti, pokušajte sa sljedećim trikom: Nabavite dovoljno veliku kutiju te sve te papire “frknite” unutra. Zatvorite kutiju i na njoj napišite da su u njoj papiri sa vašeg stola, ladičara, ormara i tko zna čega ne i obavezno napišite datum kada ste kutiju napunili. Kutiju stavite negdje postrance. Negdje gdje vam neće smetati ili još bolje, negdje gdje je nećete vidjeti, ali će opet biti dovoljno blizu da možete jednostavno doći do njenog sadržaja. I da, jedna bitna stvar: kad ubacujete stvari unutra onda to radite “ho-ruk” metodom. Zgrabite hrpu i samo “frknite” stvari unutra. Nemojte pregledavati što ubacujete i/ili početi razmišljati da bi bilo dobro da pregledate imali li među tim papirima nečeg važnog. Osim toga, ova hrpa vam na stolu stoji dobrih tri mjeseca i vjerujte da nema smisla sada kopati po njoj.

Ostali papiri koji nisu bili tako dugo na hrpi obradite “2-minutnom” metodom. Ono što mislite da će vam od papira trebati u budućnosti, stavite u posebnu kutiju oznakom – POSAO. U krajnjem slučaju, možete sve to ubaciti u kutiju sa papirima starijim od 3 mjeseca ako se osjećate dovoljno sigurni da vam to ionako ne treba. Osim toga, kad bi vam trebalo već bi mailovi i poruke “vikale” da obratite pažnju na njih.

Tjedan u radno-revijalnom tonu

Ostatak tjedna možete nastaviti u radno-revijalnom tonu. Prebacite fotografije s ljetovanja na računalo. “Uplodajte” ih na neki od servisa i podijelite s najboljim prijateljima. Iskoristite tu priliku kako bi se prisjetili trenutaka koje ste provodili na godišnjem. Osim toga, nemojte da vam poslovni život izgleda “rad – rad – rad – godišnji – rad – rad – rad …”. Ovako opušteniji imate dobru priliku napraviti evidenciju vizitki poznanika, poslovnih partnera, korisnika, dužnika … Prođite kroz vizitke i možda nađete osobu kojoj bi se bilo dobro javiti za neki poslovni poduhvat, ideju, razmjenu iskustva, bilo što. Osim toga, kako imate “materijala” s godišnjeg možete pokušati s jednom ovakvom porukom:

“Bok xy, baš sam se vratio s godišnjeg i spremam se za nove poslovne izazove. No, kako je ritam usporeniji iskoristio sam priliku za sređivanje vizitki pa sam te se sjetio. Osim toga, dugo se nismo čuli. Nešto sam razmišljao da bi bilo dobro da se nađemo i porazgovaramo o nekoliko poslovnih ideja. U krajnjem slučaju, možda i ne trebamo pričati o poslu već možemo razmijeniti iskustva s godišnjeg :)”

Inventura poslovanja

U konačnici, ovo je dobra prilika da napravite i “ozbiljne” poslove za koje prije niste imali vremena. Što kažete da napravite inventuru poslovanja, poslovnih rezultata, godišnjih odmora, stanje računalne opreme, softwarea i licenci, skladišta, opreme … ili što kažete o tome da uz malo opušteniju atmosferu napravite plan edukacija za sebe i svoje djelatnike do kraja godine. Osim toga, lagane ljetne teme koje ste čitali tokom ljeta sigurno su bile pune savjeta kako se odmoriti, kuda ići, što čitati, što jesti, što raditi i slično. Vjerujem da vas je u tim trenucima uhvatila mala nostalgija kako teško sve to možete ostvariti, no kako bi to ipak bila dobra “fora” 🙂 Stoga, evo vam prilike da neku od tih “fora” uplanirate i napravite do kraja ljeta. Možda redovitije vježbanje, mediteranska prehrana, zdrave žitarice za jutro …

I za kraj ću se ponoviti. Kako ste se “ufuravali” u godišnji (pa makar i ne bili na godišnjem), ritam poslovnih aktivnosti je još uvijek dovoljno usporen kako biste iskoristili ovo vrijeme za spremanje, za bavljenje poslovima za koje prije niste imali dovoljno vremena, za one “neozbiljne” poslove. Jer, jesen je blizu i svi ćemo opet morati postati “ozbiljni poslovni ljudi”. Zar baš moramo?

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.