Kolumna

Mars, Marsovci i Biznis

Dobro došli u novu epizodu o poduzetništvu i biznisu.
Ovotjedna tema je malo bizarnog naslova, no dajte mi nekoliko minuta i shvatit ćete koja je poveznica Marsa, Marsovaca i ponašanja prosječnog poduzetnika.
Put na Mars
Uzmite za pretpostavku kako ste odabrani ili ste čak svojevoljno odlučili sudjelovati u misiji putovanja na Mars.
Prva i osnovna stvar od koje biste krenuli u pripremi za jedan tako veliki pothvat jest proučavanje svih mogućih i dostupnih informacija o Marsu.
U to istraživanje bi se odlično uklopili rezultati upravo danas (4.11.2011.) završenog eksperimenta izoliranosti, no osim tih rezultata sigurno biste istražili kako se putuje na Mars, kakva klima vas očekuje, koju opremu trebate ponijeti, kakve probleme možete očekivati, kako Marsovci funkcioniraju…
Put na Mars je jako dalek i vrlo opasan, te ne sumnjam kako zadatku pripreme, istraživanja, učenja, vježbanja i proučavanja ne biste pristupili uz najveću pažnju.
Mislim kako se možemo složiti da model “sjednemo u raketu, usmjerimo je prema Marsu i sve bi trebalo dobro ispasti” nije baš najbolje rješenje. Malo se šalim (i pretjerujem), no znate li zašto radim ovu usporedbu?
Radim je iz razloga što loši i prosječni poduzetnici svojim procesima prodaje i privlačenja novih klijenata pristupaju baš na taj način.
Loše pripremljeni, ulaze u nepoznata područja, ne znaju što ih sve čeka, niti kako netko funkcionira ali zato imaju veliku nadu kako će im akvizicija novog klijenta biti uspješna.
Iskreno, nekada to i bude uspješno, no i ćorava kokoš nekada ubode zrno.
Poslovanje s Marsovcima
Poduzetništvo je previše rizično (i skupo) da bismo nabadali, stoga svakom procesu i poslu treba pristupiti maksimalno predano i koncentrirano.
Kao što sam spomenuo u opisu putovanja na Mars, u sličnoj mjeri potrebno je napraviti i pripreme kod poslova privlačenja novih klijenata.
Ako želite proširiti bazu kupaca, prije nego što ih počnete kontaktirati saznajte što više informacija o njima:

 • tko su oni
 • što vole, čega se boje, što ih tišti
 • kako izgledaju
 • na što troše novce
 • kako će se osjećati kad počnu koristiti vaš proizvod
 • gdje se kreću
 • kako razmišljaju
 • koje probleme možete imati s njima
 • gdje će vam prigovarati
 • koliko su voljni platiti
 • zašto bi vas slušali
 • kako…

Za mnoge je ovo poznata lekcija (identifikacija potencijalne baze kupaca), no u praksi vrlo često zanemarena. Pa čak i kod velikih tvrtki.
Zato kod pristupa razvoju svog biznisa i privlačenju novih klijenta uđite u stanje kao da se spremate na Mars i očekujete Marsovce. Tada ćete zadaću pripreme odradite do najsitnijeg detalja.
Jedino takvim pristupom biti će manje iznenađenja i problema, te poslovni kontakt brže i kvalitetnije uspostavljen. No, možda Marsovac s druge strane i neće biti prijateljski nastrojen, pa je dobro znati kako se obraniti i iskoristiti priliku.
Žalim vam uspjeh u poslovanju i pišemo se uskoro.
Hvala,
Goran Blagus
p.s. Imate li komentar, kritiku ili temu o kojoj bi željeli znati više, ostavite trag pri dnu ove stranice.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.