Kolumna

Mentalna kočnica

U današnjem ću se tekstu osvrnuti na jedan detalj ljudskog ponašanja za koji mi je trebalo jako puno vremena da ga shvatim i sigurno će vam odgovoriti na jedno kontraverzno pitanje.
Pitanje, tj. postavka od koje sam krenuo je traženje objašnjenja zbog čega na prvi pogled neugledni, neugodni i neobrazovani ljudi imaju izniman uspjeh u nekim sferama života, s posebnim naglaskom na materijalne stvari.
Da ne bi bilo zabune, nikoga ne etiketiram zbog onog što posjeduje i radi, već mi je ovaj, nazovimao ga tako, fenomen postao zanimljiv za traženje pojašnjenja.
Vjerujem da će se velika većina složiti kako je za postizanje uspjeha, u bilo kojoj sferi života, potrebno uložiti energiju i vrijeme. Za mnoge se stvari treba iznimno pomučiti i potruditi te će kao rezultat toga doći veći ili manji uspjesi.
No, u isto vrijeme možemo primjetiti kako neki pojedinci, bez prevelikog truda, bez prvelikog uloga vremena i energije u učenje, isprobavanje, proučavanje, testiranje dolaze do nama teško dostižnih rezultata preko noći ili neobjašnjivo jednostavno.
Za nastavak teksta ću izbacit postavku kako razlog tome mogu biti rođačke veze, nepotizam, marionetske postavke, zakulisne igre i slične anomalije te vidjeti što je to “nešto” zbog čega su “oni” uspješniji.
To “nešto” je jedan mali moment u njihovom modelu razmišljanja i ponašanja. Oni ne uzmiću!
Kod njih nećete primjetiti kako dvoume treba li problem riješiti na ovaj ili onaj način ili još gore, treba li uopće problem riješiti. Kod njih nećete primjetiti kako razbijaju glavu da li je jutro odlično vrijeme za početi, ne čitaju horoskop, ne interesira ih što drugi misle o njima i ne zamaruje se takvim, nebitnim, stvarima.
Oni jednostavno idu naprijed. Gaze i ne uzmiću.
Jesu li uvijek uspješni? Nisu. Znaju li gadno nastraditi? Znaju. No, bez obzira na sve to, oni i dalje idu samo naprijed. Tako dugo dok ne dođu do onog što su zacrtali da žele postići.
Kada bih vam ja sada rekao da uzmete svoj mobilni uređaj i isključite ga na 12 sati, biste li to učinili?
Vjerojatno biste pomislili:

  • 12 sati, jel’ on lud
  • ako ga isključim, neću biti dostupan
  • što ako se nešto loše dogodi, a nisam dostupan
  • kako ću komunicirati s drugim ljudima
  • drugi će se zabrinuti jer mi mobitel ne radi
  • imam važne stvari u mobitelu i mora biti uključen
  • ja ne mogu bez mobitela
  • mobitel mi je bitan za posao
  • kako ću nazvati druge ljude

Misli koje su vam prolazile kroz glavu su uzmaci koje radite. Počinjete kalkulirati i procjenjivati posljedice zahtjeva kojeg sam vam dao, počnete se pitati ima li to smisla, tražite drugačije rješenje, razmišljate o alternativama, preispitujete… i na kraju to ne učinite. Iako jako dobro znate da vam mobitel oduzima pažnju, često vas prekida u važnom poslu i neće vam biti potreban tih 12 sati, jednostavno vam monolog u glavi i strah od uzmaka ne
dozvole to učiniti.
Ovo je relativno benigni primjer, no kako je s ostalim životnim stvarima? Koliko u njima često uzmičete i pronalazite opravdanje? Koliko u drugim životnim i poslovnim situacijama, nakon što ih postavite, počnete razmišljati o alternativama, cendrate kako je teško, negodujete i na kraju sve ostane samo na tome.
I to je ta “mala tajna”, nema uzmaka. Nema povlaćenja. Ako nešto treba učiniti onda se to i učini. Pokušajte se samo sjetiti svojih životnih i poslovnih uspjeha. Samo tamo gdje niste uzmicali i samo tamo gdje ste ustrajali na postizanju cilja, bili ste uspješni.
Kako ne uzmaknuti i kako monologe u glavi pretvoriti u prednost, biti će jedna od tema na radionici “Korak naprijed” koju ću 20.6.2012. održati u Zagrebu. S polaznicima radionice raditi ću na izgradnji njihovog modela produktivnog djelovanja koji će im omogućiti postizanje boljih poslovnih i životnih rezultata.
Radionica je limitirana na maksimalno osam (8) polaznika, traje cijeli dan te će kao BONUS svaki polaznik dobiti pristup 800 kn vrijednom video programu izgradnje produktivnih navika (www.navike.com).
Nemojte sada uzmaknuti i kalkulirati što i kako. Ovo je prilika da usvojite i implementirate modele produktivnog i kvalitetnog funkcioniranja, a ja ću vas osobno voditi, trenirati i coachati kroz taj program.
Prijavite se slanjem emaila na [email protected] i vidimo se 20.6.2012.
Hvala,
Goran Blagus
p.s. ako malo bolje razmislite, uzmak sindrom tj. nedostatak uzmaka u ponašanju karakterističan je i za druge, uspješne pojedince. Sva tajna je u prihvaćanju toga da može biti neugodno i nelagodno, no praksa pokazuje da je većina problema samo u našim glavama i famoznom uzmicanju.
p.p.s. na radionici ćemo uz ovu temu raditi i na tome kako se ujutro lakše pokrenuti, kako promijeniti loše navike, kako prolaziti kroz dan s manje stresa i kako naći smisao u poslu koji radimo i set drugih tema i tehnika koje ćete moći odmah primjeniti u svom životu. Konkrento i usmjereno prema rezultatima – i bez uzmicanja. Prijavite se slanjem emaila na [email protected].
 

Image by foxypar4

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.