Kolumna

Mentalni teret

Dok je poznata činjenica kako svi mi nosimo neku vrstu emotivnog tereta (ovaj ili onaj osjećaj koji nas obuzme s vremena na vrijeme), u poduzetničkom svijetu jako dobro je poznat i pojam mentalnog tereta.

Mentalni teret su sve one situacije iz poslovanja za koje trebamo iznaći (mentalno / racionalno) rješenje, a radi njih imamo problema u izvršavanju poslovnih zadataka, planova i ciljeva. Gotovo pa uobičajeno je da se mentalni teret nakalemi na emotivno stanje, koje onda dovodi do cijelog vrtloga neželjenih situacija i stanja.

U praksi ima različitih situacija mentalnog tereta:

  • odnos s djelatnikom koji ne shvaća svoje zadatke
  • nezatvorena potraživanja koja prijete redovnom poslovanju
  • neočekivani marketinški rezultati na temelju kojih nam ovise buduće aktivnosti
  • odnos među partnerima i njihovim / vašim očekivanjima
  • neprovjerene informacije iz čudnih izvora
  • nesigurnost tržišta

Mentalni teret je nešto s čime se svako jutro budi 99% poduzetnika i njihov mozak najviše energije i vremena troši na iznalaženju različitih rješenja kako bi ga se riješio. Jer, on je “tu” i smeta u daljnjem djelovanju, u daljnjem razvoju ideje… 

U praksi se zna desiti da se 10% svog vremena bavite aktivnostima radi kojih ste stvorili tvrtku, dok ostalih 90% vremena bavite se vođenjem i upravljanjem tvrtke tj. rješavanju i iznalaženju rješenja za različite mentalne terete i mentalne izazove.

Rješenje? Žao mi je, no rješenja nema. Barem ne u obliku da ćete se kao poduzetnik ikada riješiti mentalnih tereta.

Zapravo, postoji rješenje koje padne na pamet barem 8 od 10 poduzetnika nakon prve godine poslovanje – prodaja tvrtke. No, to je već jedna druga priča i druga epizoda Business Klinike, jer da bi se nešto prodalo, mora postojati interes za time.

No, vratimo se mi na ovaj trenutak i terete koje nosimo te kako ih se ipak riješiti? Za sada, koliko ja znam iz svog i tuđeg iskustva, najbolja tehnika je u osvještavanju “što mi se dešava” te dijeljenju tog tereta s nekim tko će pomoći u njegovom nošenju i njegovom rješavanju.

Sve ću sam tj. “Rambo stil” rijetki prežive i uspiju u njemu, a već i ako uspiju, ožiljci su izrazito duboki i bolni.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.