Kolumna

Minus – plus poslovni model

Vrlo neobičan naziv poslovnog modela, no kada malo bolje razmislite gotovo sam siguran da ste imali doticaja s njim. No, prije nego pojasnim o čemu se radi, evo jedne od uobičajene zablude velike većine mladih poduzetnika.

Ako nije financijski isplativo, pa koliko god bilo maleno, ne idem u taj projekt. Bolje ništa ne raditi, nego raditi nešto što mi već na prvi pogled generira minus.

Bez daljnjeg da je ovo zdravorazumsko razmišljanje i ne bi trebalo biti podložno većoj raspravi, ali… kao i obično, ima nekoliko ali…

Vjerujem da ste čuli za Playstation konzolu od Sonya. No, jeste li znali da je u trenutku kada se Playstation pojavio na tržištu, trošak izrade (i ostalih vezanih troškova) bio veći od prodajne cijene konzole?

Pred par godina imali smo slučaj RedBull-a i lika koji je skakao s “ruba svemira”. Projekt koji je koštao milijune nečeg i besplatno se mogao gledati u cijelom svijetu. Skureno jako puno love, bez daljnjeg.

Ili ako želite neki “prizemniji” primjer – “besplatna” analiza web kampanje u 22 točaka vrijednosti xxxx,xx kn ili besplatne male teglice meda ili besplatan napitak x…

U čemu je kvaka? U relativno jednostavnom poslovnom modelu FRONTEND – BACKEND proizvod, u kojem namjerno generirani minus FRONTEND proizvoda bude nadoknađen u BACKEND proizvodu.

Ako niste znali, no ovako pametno posložen poslovni modeli (pripazite na kalkulaciju) mogu generirati ludo dobre poslovne rezultate.

Osim toga, Playstation se financira od igrica i licenciranja igrica, RedBull je dobio free oglasni prostora višestruke vrijednosti od samog projekta, a i u ostalim primjerima se radilo o dobroj računici troška akvizicije novog klijenta i postotku konverzije te prebacivanja tog troška na onaj drugi proizvod koji nadoknadi minus te još generira plus.

Zanimljivo, zar ne? Kontraintuitivna radnja ali koja definitivno ima smisla.

Stoga, ako se odlučite za jedan takav model, a sugeriram da ga definitivno imate u nekom od oblika, samo pripazite na matematiku i metrike koje ćete pratiti.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.