Kolumna

Misija i vizija i nešto jako pametno

Ako ste vlasnik biznisa i još k tome imate definiranu misiju i viziju, da li bi je bez gledanja u interne dokumente ili web stranicu znali ponoviti i prezentirati?

Ako ste vlasnik biznisa i nemate misiju i viziju, mislite li da vam je to tržišni nedostatak?

Znate li koja je misija i vizija Googlea? A znate li koja je misija Microsofta?

Ako ste u Zagrebu i koristite se javnim prijevozom, jeste li znali da ZET ima definiranu misiju i viziju? Znate li kako im glasi?

Ako u tražilicu upišete ime tvrtke od koje koristite usluge ili proizvode i dodate “mission and vision statement” ili samo “misija i vizija”, dobit ćete vrlo zanimljive rezultate.

Naša misija je da… 

Naša vizija je da…

Sve je to super, lijepo, motivirajuće, u jednu ruku i poželjno, ali…

Oh da… ali… jeste li ikada kada ste bili u ulozi klijenta / kupca proučavali misiju i viziju svog potencijalnog dobavljača i na temelju tih informacija donijeli odluku da ćete svoje vrijeme & novac pokloniti njemu, a ne nekom drugom?

Jeste li se ikada u kupovnom procesu zapitali koja je misija i vizija tvrtke kojoj ćete istovariti neku količinu novaca?

Sumnjam da jeste.

Veliki i posloženi igrači s razlogom imaju misiju i viziju, a na samom vrhu je to radi korporativne kulture i svojih internih vrijednosti.

No, u svim drugim slučajevima, misija i vizija su suvišne… i debelo su suvišne kod malih startupova i lokalnih tvrtki s dvoje ili troje zaposlenih.

Naša misija je da pružimo najbolje korisničko iskustvo svojim klijentima… dok nam je vizija da ćemo ostaviti traga na tržište kroz…“.

Ne… ne… i još jedan ne.

Jedina misija i vizija koja vam treba je da adekvatnoj ciljnoj skupini pružite uslugu koja im treba i to po vama i njima prihvatljivim uvjetima.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.