Kolumna

Moj prijatelj ego

Danas pišem o svima nama jako dobro poznatom prijatelju koji se zove EGO.
Željeli si to priznati ili ne, svatko od nas ga ima. Netko će reći da je kod njega izraženiji (što god to značilo), netko da mu EGO baš i nije prijatelj, netko će tvrditi da ga nema, netko ga je jako ušutkao, netko ga smatra svojim najboljim saveznikom…
Što god rekli o EGU, on je dio nas i kao takvog ga moramo prihvatiti.

U svemu bi tome bilo odlično kada bismo ga mogli iskoristiti u vlastitu korist jer nije rijetka situacija kada nas je on doveo u probleme iz kojih se moramo izvlačiti uz puno truda, energije i vremena.

Sjećam se sa svog školovanja i treninga za coacha, kako nam je bilo sugerirano da s klijentima ne idemo u područje ega jer je to opasno područje i teško se izvući iz njega. A tada klijentu nećemo biti u mogućnosti pružiti najbolju uslugu. No, danas si dajem malo oduška i zakoračiti ću na njegovo područje. Valjda ću preživjeti, a vi iz sigurne udaljenosti pratiti kako se koprcam.

U osobnom razvoju došao sam do razine gdje mogu prepoznati kada moj ego preuzima kontrolu nadamnom. U tim trenucima kužim da ne funkcioniram na uobičajan način i shvatio sam da je to moment kada trebam biti posebno oprezan kakve i koje odluke donosim. To nužno ne znači da zatomljujem osjećaje i ponašam se neprirodno oklonostima u kojima sam se našao, već sam samo trunčicu oprezniji što radim.
Jedna od meni čestih manifestacija, kada moj prijatelj Ego preuzima kontrolu, jest određena vrsta prkosa i želje za dokazivanjem da mogu napraviti nešto bolje od druge osobe. To ne pokazujem “prema van”, već kuham u sebi i dobivam izraziti nagon i energiju da nešto učinim po tom pitanju. Možda je to želja za dokazivanjem i što sve ne, no ovog trenutka je to manje bitno.
Bitno je što sam shvatio da kada gubim i kada mi je ego nagažen, dobivam dodatnu energiju i motivaciju da se brže i jače pokrenem. Da napravim ono što sam maštao da ću napraviti ili da završim ono što kilavim već neko duže vrijeme.
I tu slijedi jedan mali obrat, koji meni pomaže, a nadam se da može pomoći i vama.
Obrat je u tome što sam sve ovo skužio i shvatio pa tako s vremena na vrijeme namjerno provociram svog prijatelja Ega, kako bi mi postao saveznik u područjima u kojima nisam zadovoljan postignutim rezultatima. Zapravo, namjernim aktivnostima provociram sam sebe da se lakše i brže pokrenem u smjeru u kojem ćemo obojica profitirati (on i ja).
I tako je bilo prije nekoliko dana. Kolegica iz coaching branše promovirala je svoj novi proizvod kojeg ja već više od godinu dana pokušam završiti. Otišao sam na prezentaciju, iskreno joj čestitao i iznimno mi je drago što je postigla, ali od svega toga ja sam dobio nešto više. Prijatelj Ego se probudio i umjesto da je omalovažavao njezine uspjehe, iskoristio sam njegovu energiju da završim poslove koje sam već odavno trebao završiti.
Svjesno sam igrao na kartu ega, znao sam da ću se osjećati malo “posr*no”, ali znao sam da je sve to u mom dugoročnom interesu.
I to je to. Prijatelj Ego može stvoriti velike probleme, no ako ga slušamo i ako ga prihvatimo takvog kakav jest (jer on je ipak dio nas), tada on stvarno može biti prijatelj kojeg volimo i mrzimo i koji može jako puno pomoći u postizanju različitih ciljeva i želja.
Provjeri svoj odnos sa svojim prijateljem Egom i ako si dovoljno otvoren za suočiti se i riješiti svoje zapreke u postizanju boljih osobnih i poslovnih rezultata, za povećanjem vlastite produktvnosti i motivacije, onda imam nešto za tebe.
20.6. 20.12. u Zagrebu održavam cjelodnevnu radionicu pod nazivom “Korak naprijed” gdje ću s grupom od osam polaznika raditi na izgradnji njihovog modela bolje organiziranosti, produktivnih navika i motivaciji rješavanja svakodnevnih zapreka. Pokazati ću i naučiti ih svojim najboljim tehnikama kako se pokrenuti, izaći iz dnevne kolotečine i naučiti kako Ego pretvoriti iz neprijatelja u prijatelja.
Za registraciju i sudjelovanje na radionici prijavite se slanjem emaila sa svojim osobnim podacima na [email protected].
Hvala,
Goran Blagus
p.s. U ovom sam tekstu zakoračio na njegovo “sveto” područje i nadam se da vas nisam uvrijedio ili GA previše “nagazio”, već vam pomogao da na ego gledate drugim očima. U krajnjem slučaju, pokušajte malo osluškivati što vam on želi reći ili zašto radi to što radi. Dogovorite se s njim i počnite ostvarivati ciljeve koje ste oduvijek željeli ostvariti.
p.p.s. Ego je najčešći razlog zbog kojeg ne poduzimamo promjene. On se često boji promjena jer one znače nešto novo i nepoznato. Zato kroz radionicu “Korak naprijed” idemo sigurnim i provjerenim putem. Prijavite se slanjem emaila na [email protected]
 

Photo by !unite

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.