Kolumna

Moram odraditi [IM]

Prošlotjedna kolumna je bila “zločesta”, tako da se današnja tema tj. sve učestaliji stav poduzetnika “moram odraditi” jako dobro nadovezuje na njega. A stav je vrlo jednostavan – “kada zapnem u probleme, krizu ili neki problem sve što moram raditi jest puno više raditi.”

Zapadnjački vs. hrvatski stil poslovanja

U susretima s različitim poduzetnicima na opis što radim (coaching) često dobivam odgovor kako su to američke fore i trikovi i da to mogu “prodavati negdje drugdje”. Bez ikakve namjere da im prodam svoje usluge, nikako da shvatim zbog čega me identificiraju s Amerima i njihovim načinom poslovanja. Zar je voditi biznis u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj toliko različitiji nego kod nas u Hrvatskoj pa da nema potrebe za coachingom u Hrvatskoj?

Ne ulazeći u politikantske igre, nepotizam, birokraciju, porezni sustav i sve vezano uz gospodarsko okruženje u kojem se nalazimo, vođenje posla je vođenje posla. U nekim stvarima je “kod nas” jednostavnije, a u nekim gadno kompliciranje nego “vani”. No, biti poduzetnik i voditi biznis je posao kao i svaki drugi posao. Nekad je dobro, a nekad je loše. Nekada uspiješ, a nekada i propadneš. Ako se ne varam, ovakvi zakoni i procesi djeluju i “vani”.

No, koliko čitam, te uspoređujem ponašanje “zapadnjačkih” s ponašanjem “domaćih” poduzetnika, svima je specifičan jedan model ponašanja – za svaki problem, za svaku krizu i za svaki novi izazov s kojom se susretnu rješenje je – spustiti glave i više raditi!

Rad, rad, rad i još malo rada

Da ne bi bilo zabune, ne promoviram ovdje da biste sada trebali manje raditi. Već da biste trebali raditi pametnije. Evo nekoliko primjera koji će pojasniti na što ciljam.

Primjer 1.

Napravili ste najbolji CMS za web stranice na tržištu. Svaku želju i zamisao koju klijent izrazi u stanju ste isprogramirati u vrlo kratkom roku tj. kroz svoj CMS ste pokrili sve što budući klijenti mogu zamisliti. No, prodaja baš i ne ide najbolje. Kao rješenje smatrate da treba još više razvijati software i dodati više opcija i mogućnosti. Trebate pokriti što više mogućnosti, a to će privući više klijenata.

Primjer 2.

Pali su vam prihodi zbog smanjenja obujma prodaje. Stari prodajni kadar je najbolje opisati riječju “stari” jer ne shvaća dobro kako današnje tržište funkcionira. Dovodite im novog šefa prodaje ili neke od njih otpuštate i zaposlite mlade i nove ljude od kojih očekujete povećanje prodaje. Intenzivirate prodajne aktivnosti, upogonili ste telefonsku prodaju, aktivnu web prodaju, ljudi sve više i više budu na terene, gotovo da kucaju od vrata do vrata. Radi se puno, no rezultati nisu spektakularni.

Iako ova dva primjera očito pokazuju kako poduzetnici u tim segmentima nisu gledali “širu sliku”, ne biste vjerovali koliko je takav model ponašanja u praksi čest. Često je vlasnik malog biznisa dobar programer ili dobar prodavač ili dobar vodoinstalater ili dobar mehaničar ili dobar manager i model razmišljanja mu je – ako sam dobar u poslu u kojem radim (vještinu koju imam), onda ću uspjeti i u svemu ostalom. Na žalost, no to je često velika zabluda koje takve kvalitetne ljude odvede u krivi smjer i stvori im samo više problema nego koristi.

Osim toga, neki od njih su izrazito “tvrdoglavi” pa se drže stava kako “moraju više raditi” i time će riješiti nastala probleme i izazove. Bez obzira što ti izazovi nisu vezani uz područje u kojem imaju vještinu i znanje.

I na kraju tvrtka (biznis) nikad ne postane ono što su vlasnici početno željeli.

Budi pametan/-na

Daleko da je lako riješiti se ovakvog modela razmišljanja i da je sve jednostavno. Nažalost, no vlasnici biznisa ne vide puno van onoga što konkretno rade, zapravo, ne mogu shvatiti da stvari oko njih ipak drugačije izgledaju.

To nije zato jer oni ne znaju ili da su glupi, već naprotiv – izrazito su pametni i inteligentni no gledaju kroz drugačije “naočale” i “ne vide širu sliku”.

I baš u tome, gledanju “šire slike” i shvaćanju da nam je “vid” ipak ograničen, nalazi se razlika između uspješnih i manje uspješnih poduzetnika. Za rješenje pravog problema treba vam pravi alat. Prvi korak je shvaćanje što je stvarno problem, drugi korak je odabir pravog alata, a onda dođe i kvalitetno rješenje.

U konačnici, to je model koji funkcionira kod uspješnih poduzetnika, bez obzira radili oni na “zapadu” ili kod “nas”.

“Vidimo” se drugi tjedan.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.