Kolumna

Možete li poslodavcu povećati dobit i smanjiti troškove za 10%? [IM]

U jednoj od prijašnjih kolumni pisao sam o vrijednostima i kako ih je potrebno komunicirati okolini tj. kupcima. U današnjem nastavku dajem nekoliko, što svojih, što općenito prihvaćenih smjernica koje je poželjno komunicirati kao vrijednosti svojim sadašnjim i potencijalnim korisnicima/kupcima. No, prije svega želim naglasiti činjenicu kako je cijena samo jedan od faktora ili vrijednosti koji definira vašu uslugu ili proizvod. Danas u vrijeme krize svi smo mi osjetljivi na cijene, no ukoliko postoje drugi faktori koji mogu opravdati cijenu, tada više nema dvojbe kod kupnje željene usluge ili proizvoda. U nastavku dajem nekoliko smjernica putem kojih potrošači (dijelim ih u dvije kategorije) stvaraju percepciju o vrijednosti usluge ili proizvoda koji kupuju. Ovo vam može poslužiti da revidirate poruke i informacije koje komunicirate prema tržištu.

Dakle, želite li povećati percipiranu vrijednost usluge ili proizvoda, a krajnji kupci su vam pojedinci ili kućanstva razmislite o tome:

1. Povećava li vaša usluga ili proizvod prihode ili je dobra investicija
2. Na koji način i koliko vaša usluga ili proizvod štedi vrijeme ili “proizvodi” vrijeme
3. Koliko vaša usluga ili proizvod smanjuje troškove kućanstva
4. Koliko vaša usluga ili proizvod povećava zdravlje korisniku

Ako su vam krajni korisnici usluge ili proizvoda tvrtke, njima percipirane vrijednosti kod kupnje su:

1. Koliko vaša usluga ili proizvod povećava dobit
2. Omogućuje li vaša usluga ili proizvod podizanju cijene
3. Koliko vaša usluga ili proizvod smanjuje troškove
4. Koliko vaša usluga ili proizvod povećava produktivnost

Kada kao coach radim sa svojim klijentima, a ciljevi su postavljeni u smjeru poboljšanja poslovanja, gornja pitanja samo su smjernice na kojima radimo. Praksa često pokazuje da male tvrtke pretpostavljaju kako su njihovi korisnici najviše osjetljivi na cijene. No, kada radimo analizu ponude i prođemo kroz različite scenarije percipirane vrijednosti i pružene vrijednosti, vlasnici malih tvrtki se često zamisle i nađu dodatnog prostora u kojem ima mjesta za poboljšanja, promjene, optimizacije i drugačijeg komuniciranja na tržištu. Stoga, radili s coachem, poslovnim savjetnikom ili sa svojim najbližem timom zamislite se i što detaljnije specificirajte koje vrijednosti daje vaša usluga ili proizvod, te koje vrijednosti biste željeli da usluga ili proizvod daje. Sa tim pisanim smjernicama znat ćete koji je slijedeći poslovni potez.

Eh da, ovaj spisak vrijednosti ne da mi mira i mišljenja sam da se može iskoristiti kod traženja posla. Zamislite da svojem budućem poslodavcu (ili čak postojećem) uz CV i molbu za posao pošaljete i konkretnu razradu kako će vašim zaposlenjem povećati dobit za 10%, te da će mu vaša ekspertiza omogućiti povećanje produktivnosti za barem 5% i smanjit ćete mu troškove poslovanja za 10%. Da, znam da je ovo malo “svemirski” jer ne znate uopće kako posluje vas budući poslodavac, no ne mislite li da biste se mogli raspitati okolo te iz različitih sekundarnih izvora (statistički zavod, Poslovna Hrvatska, internet, Linkedin, Twitter, ….) pronaći željene podatke i svom budućem poslodavcu uz CV poslati i jednu ovakvu “matematiku”. Skoro da sam 100% siguran da će vas nazvati ne osoba iz ljudskih potencijala (kadrovska po starinskom), već i sam direktor 🙂 Znam da ovo nije lako, no nitko ni nije rekao da se do uspjeha dolazi lako 🙂

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.