Kolumna

Na razini trećeg razreda

U kopirajt svijetu često se izvlači postavka da sadržaje treba stvarati takvim rječnikom da on bude razumljiv trećašu osnovne škole.

S obzirom na utjecaj faktora kao što su vrijeme isporuke i potreba za što preciznijom izradom alata, cijena jeste malo više naspram alternativne ponude koja je u mnogo segmenata i manje kvalitetna.

Ili

Da biste proizvod dobili što prije i da bude 100% ispravan i kvalitetan, ovo je cijena po kojoj to možete dobiti. Ako vam vrijeme i kvaliteta nisu presudni, možemo se dogovoriti i oko cijene.

Dakle, sadržaji se pišu tako da su razumljivi trećašima i nemojte ni u kojem slučaju misliti da time vrijeđate inteligenciju čitatelja / primatelja vaše poruke.

Naime, fora dobro napisanih tekstova i prezentacija je u tome da počinju s vrlo jednostavnim rječnikom, jednostavnim pojmovima i jednostavnim pozivima na akciju.

Napredni opisi i napredne prezentacije se rade, ako se uopće i rade, tek u finalnoj fazi zaključenja ugovora ili ako ih već imate kao klijente, pa radite nadogradnje.

No, čak i u tim okolnostima, rječnik i prezentacija se često trebaju spustiti na razinu trećaša.

Inicijalni opis mora biti na razini da su s druge strane trećaši, a ako na to dobro rezoniraju, onda dižete razinu i kompleksnost opisa svoje usluge.

Naravno, sad je za očekivati da će netko reći kako nisam u pravu i kako on u svom biznisu koristi naprednu komunikaciju kako bi kroz nju filtrirao i selektirao tko će mu biti novi klijent – “ako ne razumiju XYZ, onda mi nismo za njih” stav.

Jako dobra postavka, ali… dragi followeri i čitatelji… ovo vrijedi za uvrh glave 1% biznisa.

Za ovakav stav i nastup treba godine i godine rada, specijalna pozicioniranja i veliko pozitivno stanje na poslovnom računu. Ne ide nešto takvog preko noći, niti u godinu dvije dana. 

Osim toga, pogledajte oko sebe stvari koje ste platili veliku količinu novaca ili ljude koji se prodaju za veliku količinu novaca (ili ih plaćamo veliku količinu novaca). Koliko njih priča “pametno”, a koliko komunicira na razini trećaša?

Naravno, nije ovdje stvar da se komuniciraju neistine i krive informacije, već je stvar načina kako se to radi. 

Eto.. zabrijao sam… previše pametan tekst… možda bolje da sam napisao – aktivirajte emocije straha (prijetnja koronavirusa) i okrenite kako vaš proizvod ili usluga u tome može pomoći (umanjiti strah, odagnati strah, skrenuti pažnju) i frknite CTA s “djelujte sada, kako sutra ne bi bilo kasno”.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.