Kolumna

Najbolje poslovno-prodajno pitanje

Zanimljivo kako kad me rokovi pritišću, da ruku zavlačim u vreću brzih i efikasnih tehnika, dok bi možda bilo mudrije odnos s vama (čitatelji BK Newslettera) graditi na dugim i stabilnijim temeljima.

No, ponekad se nema vremena i rokovi su kratki i stvarno ponekad treba zagrepsti u brzo i efikasno, a kad “pritisak popusti”, imate ćete dovoljno materijala i sadržaja za građenje dubljeg i efikasnijeg odnosa.

Dakle, koje je to najbolje poslovno-prodajno pitanje koje možete uputiti kada ste kratki s rokovima i kada niste do kraja sigurni da li je osoba s druge strane dovoljno interesantna za možebitno poslovnu suradnju?

Krenimo od toga koja to pitanja NISU:

* Kako ste?
* Čime se bavite?
* Kako ste došli ovdje? (Ako je susret na konferenciji ili nekom eventu)
* Znamo li se od nekud?
* Poznati ste mi, no ne mogu se sjetiti čime se točno bavite
* Da sam vaš potencijalni klijent, kako bi se predstavili?
* Što vam je ovdje najinteresantniji?
* Tražite li nove poslovne prilike?

Ima još dobar set sličnih pitanja i izvedenica, no ni jedna nije baš onako… dovoljno intrigantna i dovoljno zanimljiva da bi sugovornika pridobili da priča o sebi i da što više saznate o njemu.

Osim… osim… osim… ako ne postavite jednu drugo pitanje i ako se ne postavite u ispravan mod ponašanja.

A pitanje glasi:  Kako ste krenuli u biznis / karijeru?

I važna postavka: SLUŠAJTE! NE PREKIDAJTE! SLUŠAJTE! 

Ne znam je l’ trebam pomnije pojašnjavati, no gornje pitanje otvara komunikaciju i čini jednu veliku čaroliju – sugovorniku daje snagu i osjećaj osobne vrijednosti jer može podijeliti svoju priču, svoju energiju i svoje viđenje stvari. A nema tog čovjeka kojem to nije lijepo, ugodno i važno.

Ne ”čime se bavite?”, već “kako ste krenuli u biznis?” i pratite razliku.

Osim toga, što biste vi sami odgovorili na to isto pitanje?

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Možda vas je ova tehnika privukla da želite imati više ovakvih i sličnih tehnika i vještina u svom biznisu, no ja ovog trenutka ne znam da li vam u tome mogu pomoći. Zato često i spomenem da je najbolje javiti mi se porukom (email / telefon) pa kad razmijenimo nekoliko mišljenja i razmišljanja, možda i otkrijemo kemiju za suradnju.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.