Kolumna

Najteže prodajno pitanje

Na trenutak zaboravite što ste do sada čitali u ovim newsletterima, što ste čitali i gledali na internetima, što se slušali i vježbali na različitim prodajnim i motivacijskim treninzima, predavanjima i bootcampovima.

Stigli samo do zadnjeg koraka prodajnih vještina i do najtežeg prodajnog pitanja.

Pitanje je jednostavno i polu-zatvorenog oblika, ali budite toliko pošteni (prema sebi, ne prema meni… ja sam najmanje bitan u ovome) i dajte otvoreni odgovor na njega.

Pitanje: Biste li vi sami kupili uslugu koju prodajete i zašto?

Ako je odgovor “da” i ako ste počeli nabrajati sve moguće benefite, karakteristike i vrijednosti, a ni u jednom trenutku niste spomenuli sebe kao davatelja usluge, pokušajte ponovno.

Ako je odgovor “ne”, onda ste “samo još jedan prodavač” i to nužno nije loše ili bi bilo poželjno da malo presložite percepciju što i kako radite.

U bilo kojoj prodaji, bilo kojem dobrom i ugodnom odnosu, najvažnije je da vi, kao osoba budete percipirani kao poželjni (ne onako kako većina vas muških sad u ovom trenutku misli).

Ako uspijete i znate kako prvo prodati sebe, onda je sve ostalo samo stvar tehnike, automatike, prirodnog tijeka aktivnosti.

“On / ona mi ulijeva povjerenje, vidim da ima iskustva, kužim da će sve biti OK, dobar / dobra je.”

Ovo vam je ujedno i odgovor na pitanje “zašto oni tamo koji imaju veću cijenu, lošiju kvalitetu, nešto deseto imaju bolje poslovne / prodajne rezultate nego mi”.

Zato što su ”prvo prodali sebe”, a sve ostalo je išlo samo od sebe.

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ako vam ovo zvuči kao ezoterija, woo-woo kemija, jeftini trikovi i sve nešto iz te kategorije, pišite i podijelite svoje drugačije viđenje. Možete i hejtati… nije problem. 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.