Kolumna

Najveća izmišljotina?!

Koja je najveća izmišljotina o biznisu koji vodite?

Ili najveća izmišljotina o vrstama i oblicima rješenja koje vaša ili slična usluga pruža?

Ili možda najveća izmišljotina zašto rješenje X nije efikasno?

Ili možda neke deseta, pretjerana, izmišljotina koja na prvi, drugi i treći pogled nemaju smisla, ali se ipak redovito pojavljuju u obliku pitanja ili komentara potencijalnih klijenata?

Kao što je “otkrivanje istine” tehnika kroz koju se prekida tijek misli potencijalnih konzumenata, “najveća izmišljotina” je samo nastavak u kojem se u obliku apsurda izbijaju zapreke u prodajnom procesu.

Uzmete li bilo koji biznis, moći ćete naći barem 10 “najvećih izmišljotina” koje su potencijalni klijenti čuli, pročitali, saznali, “otkrili” i koji nemaju nikakvog racionalnog smisla, ali su ipak tu negdje.

PVC stolarija… plastika truje ukućane, smežurat će se na suncu, izgubit će boju od sunca…

Proizvodnja cigli… materijal je radioaktivan, ne zadržava toplinu, ne propušta zrak,…

Izmišljotine ili kako to neki zovu “trač” su informacije koje kao jedinu vrijednost imaju u obliku velike energije za pokrenuti ili zaustaviti procese.

I iz tog razloga ih se ne smije ignorirati, a u najboljem slučaju treba ih se iskoristiti na obostranu korist. (vašu i klijentovu)

Danas se tipičan oblik “najveće izmišljotine” može prepoznati u obliku internet trolova i “dobronamjernih kritičara” koji “samo žele ukazati na drugačiji pogled” jer “dobro je sve znati i ne krivo odlučiti”.

Klasičan i krivi način (ne morate se složiti sa mnom) borbe protiv takvih situacija je borba argumentima i dokazivanje da izmišljotina nema smisla.

Rezultat takve bitke je gotovo pa uvijek isti – izmišljotina pobjeđuje.

Argumenti, logika i racio nemaju šanse u borbi s izmišljotinama, barem ne kada ih se “izvlači prerano”.

Dovođenje i prezentiranje izmišljotina do razine apsurda prvi je korak kojim se priprema teren za argumente.

I zato je u prodajnoj koreografiji dobro imati, a često i poželjno koristiti “najveće izmišljotine” kao tehniku u anuliranju prodajnih prigovora i stvaranja kredibiliteta.

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. “Najveća izmišljotina” se nadovezuje na ljudsku postavku i famoznu rečenicu – “možda ima neka začkoljica, bolje da to provjerim što prije”, tj. na skepticizam koji nam je ugrađen u sam DNK.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.