Kolumna

Napustiti što te dovelo do cilja?

Među top pet krivih odluka koje donosi velika većina poduzetnika je baš vezana uz naslov današnjeg teksta – nakon što ostvare željeni cilj, napuštaju aktivnosti koje su ih dovele do tog cilja.

Možda ovo zvuči onako komplicirano, no evo najplastičniji i najjednostavniji primjer:

Ostvarili smo X upita i potpisali Y ugovora i od danas gasimo marketinške / prodajne aktivnosti!

Ili ako ćemo još jednostavnije…

Hrpu vremena i energije ulažemo u marketing i prodajne aktivnosti, upravo smo dobili jedan veliki ugovor i više nemamo vremena i energije za ulaganje u postojeći marketing.

Naravno, sad bi se moglo lako zaključiti kako je cilj postignut i da više nema potrebe ulagati.

No, koliko ste sigurni da će ostvareni cilj biti vječan?

S vremena na vrijeme se pojave priče kako se novi parovi trude maksimalno da ostave najbolji dojam i da uživaju o odnosu do maksimuma, a onda kad uđu u stabilnu vezu ili brak, krene faza opuštanja.

Čemu da se više toliko trudim, kad je “moja ljubav” uz mene ovako ili onako.

Identična stvar je i s biznisima. Posebno ovim malim biznisima koji se daju u inovativne marketinške i prodajne aktivnosti, a onda kad ulove “ljubav”, sve to nestane i splasne preko noći.

Naravno, ljubav traje neko vrijeme, ali često ta ista ljubav (posebno u biznisu) nakon nekog vremena u ugasne.

I što onda?

Sve ispočetka? Ponovno dovođenje sebe i svoje marketinško-prodajne poruke u red, ponovno pokretanje inovativnih kampanji…

Da, sve ispočetka.

Samo što je puno vremena prošlo i samo što će ovaj put trebati više energije.

Nešto vrlo slično političkoj kampanji – svakih X godina treba uložiti hrpu energije i onda se nadati da ćete dobiti novi mandat na narednih X godina.

Sve ovo spominjem iz jednog jako važnog razloga – nemojte odbacivati niti gasiti načine i tehnike koje su vas dovele do uspjeha. Eventualno smanjite jačinu i količinu aktivnosti, no nemojte ih gasiti.

   Goran Blagus
(Business klinika)


p.s. Današnji tekst je rezultat sve učestalijeg slušanja “samo još ovo i onda smo…” izjava, a onda kad se ostvari / desi to što se željelo i prođe to nakon nekog vremena, nastupa faza frustracije, nervoze i poziva koji glase ovako nekako: “…sve smo pokušali, osim vas… …možete li nam pomoći sa… …imamo mi iskustva, ali ovaj put…”.

p.p.s. Tajna je u smanjivanju intenziteta, a ne kompletnom gašenju. Budite uvijek tu negdje, muvajte se u niši u kojoj poslujete i bez obzira sklopili ugovor s velikim Amazonom, budite uvijek tu negdje i oko običnih ljudi. 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.