Kolumna

Našla se tri lika…

… i krenula u biznis. Svaki od njih troje imao je svoju ekspertizu, bolju stranu, nešto što ga je činilo drugačijim, poželjnim, uspješnim.

I njih troje napravila su veliku stvar – biznis koji stvara i producira rezultate koje svakog od njih troje iznimno vesele i zadovoljava.

A kad smo već kod njih i njihovih ekspertiza, evo kako su se rasporedili:

1. Majstor za strategije. Vidi i osjeti širu sliku, nekom svojim promućurnošću može predvidjeti smjer u kojem treba ići, kako se postaviti prema zaprekama, kako riješiti problem prije nego dođe do njega ali i kako se ponašati kada se zapne u probleme.

2. Majstor za tehniku. Taj zna SVE, ali baš onako, SVE o proizvodu (usluzi) koji firma isporučuje. Kako ona funkcionira, kako se treba izgraditi, kako se treba isporučiti, koje su najveće prednosti i mane… ma, ono… majstor da ne može biti veći majstor.

3. Majstor za prodaju. A da tek vidite tok lika. Taj vidi, kuži i osjeti bilo tržišta, zna kako formulirati prodajnu poruku, zna kako predstaviti proizvod, čita ljude kao da je njihov krvni srodnik, a zna se i ispravno postaviti kada dođe do prigovora ili privremenog neslaganja s potencijalnim korisnikom. Lik je majstor za motivaciju nepoznatih ljudi, koji kasnije postaju klijenti.

I ta njihova različitost i ekspertiza dobitna su kombinacija koju ima svaka uspješna tvrtka.

Često, jako jako često, možete naći firme koje imaju samo jednu ili eventualno dvije od ovih ekspertiza.

Čak se mogu naći i pojedinci koju imaju dvije od tri potrebne ekspertize, no i dalje će im nešto faliti.

Imate majstora koji radi savršene proizvode, čak je i odličan prodavač, no svaki malo se krivo pozicionira, kaska s inovacijama i jedva krpa kraj s krajem. Jer, drugi iz njegova branše, iako imaju lošiji proizvod nekako uvijek budu na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Ili imate majstora koji strategiju ima u malom prstu, može predvidjeti sve zamke i zapreke, ima viziju… ma ono, hodajuća enciklopedija. Ponekad se nađe jedan takav koji je i dobar špreher, prezenter, prodavač… a onda kada bi trebao isporučiti proizvod / uslugu… ćorak!

Nadam se da kužite u kom smjeru sve ovo ide… 

Ulovite i osvijestite koja je vaša uloga u biznisu, gdje ste najbolji i što najviše volite raditi. U krajnjem slučaju možete igrati dvije uloge, no za treću vam treba netko.

Trećeg možete unajmiti ili kupiti (zaposliti)… može on biti prodavač, strateg ili tehničar… svejedno… bitno da znate koja je vaša uloga ili koje dvije uloge igrate najbolje.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.