Kolumna

Navika [coaching.com.hr]

Svi ih imamo. Neke volimo, a neke ne volimo. Na neke smo ponosni, a na neke baš i nismo. Nekih svjesni, nekih ne… Riječ je o navikama!

Što su to navike?

Kada bih pokušao definirati što je navika, napisao bih da je to skup radnji (emotivnih, mentalnih, fizičkih) koje često izvršavamo istim redoslijedom u nekoj situaciji. No, kad bih ušao “malo dublje”, onda bih radije napisao da su navike naučeni obrasci ponašanja i jako su bitan dio našeg života. One nas čine to što jesmo u jednoj većoj mjeri.

Naše navike

Kada je riječ o navikama, postoji jedna gruba istina, htjeli mi to priznati ili ne. Ono što smo radili, razmišljali i osjećali jučer u manje-više istoj mjeri radimo i danas. A sasvim sigurno da ćemo to isto raditi i sutra i svaki sljedeći dan. Priznajem da može biti manjih razlika iz dana u dan, no to su samo manje razlike i kratkoročne “anomalije”.

Kada biste malo bolje razmislili o svojim navikama, sasvim sigurno biste mogli primjetiti da se sve “vrti” o istim stvarima, situacijama, obrascima. Jednom riječju, predvidljivi smo u svim aspektima svog budućeg života. Zastrašujuće, zar ne?

Ali, puno zastrašujuće je nešto drugo. A to je činjenica da promjena navike nije laka i jednostavna. Koliko god se mi kleli kako možemo prestati s pušenjem, redovito vježbati, zdravo se hraniti, biti manje zločesti, kvalitetnije raditi… prije ili kasnije vraćamo se starim navikama i sve radimo po “starom”. Za veliku većinu nas, to je tako.

Svjesnost i snaga volje

Vjerujem kako je čitajući ovih nekoliko redaka kod vas izazvao mali revolt, no ja bih prije rekao kako sam kod vas uspio izazvati dvije stvari. Prva je ta da ste barem na trenutak osjetili svjesnost. Svjesnost sebe, svjesnost okoline i u konačnici svjesnost da ipak u životu radimo manje-više iste stvari.

Drugi element koji se sasvim sigurno dogodio jest snaga volje. To je moment kada ste postali puni energije i sami u sebi rekli: “Ja sam predvidljiv? Evo sada odmah ću napraviti nešto drugačije!” Super!  Jer ako ste ta dva stanja osjetili bar na tren, znači da ste živi i da za vas ima nade (šalim se).

Izgradite nove navike

Kada klijent i coach rade na unapređenju i/ili svladavanju izazova, svjesnost i snaga volje su dva elementa koja igraju važnu ulogu u tom procesu. Coach je svjestan njihove snage te tokom procesa, kroz različite metode osvještavanja postojećih navika i građenje novih, često podsjeća klijenta na ta dva elementa.

Korištenjem snage volje i svjesnosti, te coacha koji vodi brigu da ta dva elementa dobro funkcioniraju dolazi do pomaka. Dolazi do građenja novih puteva, do građenja novih navika, napuštanja starih obrazaca i stvaranja novih.

Svjesnost o tome da imate svjesnost i snagu volje neka vam bude dobar početak za usvajanje novih navika. Također budite svjesni da sami sebe trebate sagledati i s drugih aspekata te da duboko utabane puteve nije lako promijeniti.

Za takve puteve postoje coachevi koji će sasvim sigurno uspjeti zajedno s vama izgraditi nove puteve / navike.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.