Kolumna

Ne mora uvijek biti CTA

U priručnicima iz prodaje i kod nabrijanih trener prodavača, neminovno ćete naletjeti na lekciju i snažne upute kako SVAKA (prodajna) poruka mora imate CTA tj. famozni call to action ili ako ćemo po naški – poziv na akciju.

Kupi sad
Naruči ovdje
Iskoristi odmah
Klikni
Podijeli
Kreni
Javi se
Zovi

Teorija (i šarenilo puno likova) kaže kako morate imati taj famozni CTA, kako je on dinamičan poziv, kako trebate primatelju poruke sugerirati što da napravi, kako je ovo super tehnika kada su “on the edge”, kako ovo…

Ako puno trubite “kupi sad”, nakon nekog vremena više nitko neće reagirati na to… osim toga, krenite od samog sebe – je l’ reagirate na online oglase ili postere na dućanima ili prodajnim pismima koji završavaju sa “Naručite ovdje!” ili “Kliknite tu!” ili “Iskoristite ovu posebnu priliku!”.

Rijetko ili gotovo nikada… zapravo, gotovo pa nikada ako se cijela komunikacija svodi na “kupi sad!” poruku kao poziv na akciju.

Alternativa i s vremena na vrijeme kao poželjno rješenje je u potpuno suprotnom smjeru, a to je da primatelju poruke kažete i demonstrirate što će vašim rješenjem dobiti ili što će njime riješiti.

Nakon čega ih ostavite da “vise” na tome. Ovo u suradnji s nama možete očekivati, ovako izgleda suradnja s nama i ovo su rezultati… i muk… prazno… otvorena petlja… 

U usmenoj prodaji, ovo je trenutak kada izložite svoju ponudu, zašutite i čekate drugu stranu da napravi neku radnju.

Dakle, ostavite otvorenu priču, nema završetka, već potencijalnom klijentu dajte priliku da završi priču. I ako je priča dobra, doći će i završiti će je – tako da vam se javi i sam napravi vama željenu radnju (kupi, klikne, podijeli, preporuči…).

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.