Kolumna

Ne odustajte (tako lako) od svojih snova! [IM]

Krenut ću od sebe, a u razgovoru s drugim ljudima primjećujem da i oni rade isto ili vrlo slično kao i ja. Ovo je je nešto što sam intenzivno proživio zadnjih nekoliko tjedana. Uhvatila me gripa. Dva dana sam bio pod visokom temperaturom, kljukao se sa svakakvim vitaminima, čajevima, juhicama i radio sve moguće da što prije ozdravim. Ok, treba ozdraviti i dobro je biti zdrav. No, što radim danas ? Više ne pijem te vitamine, više ne razmišljam o tome da bih se trebao ponovno vratiti dnevnom vježbanju. Sada čak s vremena na vrijeme ubacim nešto junk fooda ili čak preskočim neki od obroka 🙁 Pisajući ove retke, sam sebe špotam kako sam u nekim situacijama loš u održavanju obećanja dana samom sebi. Što će tek biti kad me na red pozove moja coacherica (da, i ja kao coacher imam svojeg coacha) i kad krene sa ribanjem da kako to da se na držim svojih riječi, svojih obećanja i sličnog.

 

Razmišljajući proteklog tjedan o ovoj temi imao sam prilike razmijeniti nekoliko iskustva sa par dobrih prijatelja. Mladen kaže da on, kada zacrta nešto da će raditi (bilo je riječ o odlasku u teretanu), vidi sebe u dobroj fizičkoj formi. No ono na što ne razmišlja jesu prepreke koje će mu se desiti tokom puta do ostvaranja cilja. Kod postavljanja cilja nije bio svjestan što ga sve čeka te je vrlo brzo došao do zapreke koja mu je bila toliko velika da je od cilja odustao. Shvatio je da je cilj u početku bio nerealno postavljen (vježbanje svaki dan) jer eto nije uključio u to da svake druge subote voli s dečkima izaći i zaružiti do jutra, pa nema šanse da taj dan radi sklekove 🙂 Marijana se za razliku od Mladena zaljubila. I to onako – jako. Naravno, to nije planirala, no super je zadovoljna stanjem u kojem se nalazi. Trenutno joj taj odnos ima najveći značaj u životu i sve ostalo je malo stavljeno postrance. U razgovoru s njom kaže da nije odustala od ostvarenja drugih ciljeva (karijera – posao/kazalište) no sada uživa u plodovima zaljubljenosti te će se prvom prilikom više angažirati na drugim poljima. Sretna je 🙂

I naravno, tu je dobar prijatelj Zlatko. Zlatko i ja smo svojevremeno ušli u jedan projekt u kojem je svatko od nas trebao samostalno vježbati svaki dan, i jedan drugome smo trebali biti podrška u trenucima kad nas uhvati kriza. Prvi tjedan nam je dobro išlo, drugi već tako-tako, a poslije trećeg smo se pogubili. Prestali smo komunicirati o toj temi. Ja sam eto shrvan bolešću pokleknuo, no Zlatkova razmišljanja o prekidu rada na tom programu vježbi su vrlo zanimljiva. Svjestan je da je odustao od zacrtanog cilja svakodnevnog vježbanja, no to za njega nije odustajanje već su mu ove vježbe omogućile da donose neke zaključke. Uvidio je da je rad na prvom cilju (odraditi vježbe 90 dana, svaki dan) doveo do njegovog redefiniranja. Kaže da sada vježba drugačijim intenzitetom i da je cijeli proces prilagodio svojem tijelu. Posebno bih istaknuo da Zlatko i dalje vježba, što je i bio osnovni cilj 🙂 Bravo Zlatko !

Kada radite s coacherom ovo gore su česti scenariji koji se dešavaju svima nama. Coacher će vam kod definiranja cilja pomoći napraviti akcijski plan. Taj plan će definitivno uključivati i zapreke koje vas čekaju na putu i dobro ćete poraditi na tome kako se nositi s njima i što raditi kad se pojave. Zapreke koje niste predvidjeli, a pojavile su se, odličan su materijal na kojem radite s coacherom, jer tada ćete osim rješenja te zapreke dodatno spoznati što se sve oko te zapreke dešava (osjećaji, emocije, smjerovi, redefiniranja cilja, spoznaje …). Naravno, tokom procesa moguće je da se dese i velike stvari kao što je nova ljubav ili možda neka životna tragedija. To je nešto što morate proživiti i coacher vam u takvim situacijama može puno pomoći. Jedan vid pomoći je da te osjećaje dodatno pojačate i time uvidite nove prilike ili da s vama istraži nove opcije koje je sada potrebno definirati radi nemilog događaja. Naravno, dobar coacher neće olako primati razmišljanja svojeg klijenta da zbog nastale zapreke treba redifinirati ciljeve. U takvim situacijama coacher će po potrebi postati mali gnjavator koji će vas dodatno motivirati i pokazati vam da su nastale zapreke sastavni dio puta i dati vam više motiva da iste rješite ili zaobiđete. Osim toga, jeste li vi osoba koja već na prvom koraku (ili možda desetom) odustaje od svojih želja, snova, ciljeva ili ćete prihvatiti izazove i boriti se s njima najbolje kako znate i umijete. To je vaš život i budite odgovorni za njega.

Stoga, kada dođete ispred neke zapreke shvatite je kao izazov. Osvijestite da je to zapreka, osvijestite svoje osjećaje prema njoj (ljutnja, bijes, frustracija, suosjećanje, tuga …) i nemojte odustati ići dalje prema svojem cilju. Ako je zapreka jako velika i čini se nerješivom, pokušajte je zaobići (da, to znači više vremena za doći na cilj), no tek kao zadnju opciju ostavite redefiniranje cilja. Ukoliko i redefinirate cilj, onda je to temeljeno novim spoznajama, a nije rezultat odustajanja ili prihvaćanje poraza.

Eh da .. za kraj na istu temu. Vic koji mi je dobar prijatelj (Andrej) još dosta davno ispričao. Bio tako tip sa ljubavnicom u krevetu i najednom čuje kako se otvaraju vrata od stana. Kaže ona njemu: “To je moj muž, došao je ranije!”. On brže bolje skupi svoje stvari razbacane oko kreveta i bez razmišljanja skoči kroz prozor. U trenutku kada je preskočio prozor shvatio je da se nalazi na 10 katu. I pada on tako, a glavom mu prolaze misli. “Uuuh .. mlad sam i dobro izgledam. Imam dobar posao, a imam i ženu kod kuće koja me voli i dobro izgleda. Posao mi ide dobro, a čak sam i na burzi odlično zaradio. Prošli tjedan sam kupio novi auto, a dolje na moru me čeka nova jahta. Poznat sam u društvu, imam utjecaja i mogu ovom društvu još dosta pridonijeti. I vidi sada, zbog svoje gluposti ću sada izgubiti život.” I tako pada on, no nekim čudom padne na kamion koji je prevozio slamu. I preživi. Ustane, otrese slamu i kaže sam sebi: “Čim malo zagusti, odmah počinjem pričati gluposti” 🙂

Vidimo se drugi tjedan!

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.