Kolumna

Nema potrebe (previše) se truditi

Rečenica iz naslova ne vrijedi za situacije kada je u pitanju nešto osobno i kada nam je do toga nečeg (osoba, stvar, odnos, osjećaj…) stalo i bitno nam je.

Tamo gdje rečenica iz naslova ima smisla i vezana je uz poslovanje je u prodaji.

Uobičajeni scenarij u prodajnom procesu je da potencijalnom klijentu pokažemo i demonstriramo svoju stručnost, vrijednost, spremnost… otvoreni smo za komunikaciju, prilagodbe, slušanje.

Pokazujemo zainteresiranost, naglašavamo da smo otvoreni za kompromise, smijemo se ludostima klijenta, rješavamo probleme potencijalnog klijena izvan spektra usluge koju pružamo (znam ti ja osobu koja ti može riješiti…), demonstriramo empatiju, jako smo asertivni, prijateljski smo nastrojeni do maksimuma…

Ukratko, u prodajni proces uđemo kao da nam je druga strana vrlo bliska osoba.

I onda kada treba doći do ostvarenja poslovnog odnosa – BANANA!

Što ste vi bolji, dostupniji i fleksibilniji, to su oni manje zainteresirani za vaše usluge!

Ne ulazeći u dubinu pojašnjavanja zbog čega je to tako, imajte na umu da su prevelika dostupnost i prevelika očitost da aktivnosti koje radite u cilju da im prodate uslugu razlog zašto umjesto vas odabiru drugog, sličnog, davatelja usluge.

To ne znači da bi sada najednom trebali postati bahati i “‘ko vas šljivi!” lik, već trebate mudro dozirati fleksibilnost i prilagodljivost te jasno komunicirati svoje vrijednosti i granice.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.