Kolumna

(Ne)sretno u 2011. [IM]

2011. godina nam je pred vratima, pa kako je uskoro početak nove godine to je ujedno odlična prilika za nove početke. Stoga je najbolje krenuti sa stavom kako ćete u 2011. godini biti izrazito optimistični i pozitivno nastrojeni. Problema je do sada bilo, no u 2011. godini prepreke nećete shvaćati kao probleme već kao izazove. I jako dobro znate da iz svakog izazova uvijek možete nešto pozitivno izvući i sav svoj fokus usmjerit ćete na postizanje pozitivnih rezultata.

Za tvrtke

Ako posjedujete tvrtku, u 2011. godini ćete pokrenuti prodajne i marketinške aktivnosti koje će rezultirati povećanjem financija i ukupnim zadovoljstvom vas i vaših djelatnika. Nije zgoreg spomenuti kako će i korisnici biti iznimno zadovoljni jer će za uložen novac do sada dobiti najbolju uslugu ili proizvod. Također, u 2011. godini ćete srediti sva dugovanja. I to ona prema vama i vaša prema drugima. Oni koji vam duguju ili će vam platiti kompletan dug uvećan za kamate ili ćete s njima dogovoriti model vraćanja. Dug onih tvrtki koje neće ući u 2011. godinu ćete reprogramirati ili složiti model kako izvući najveću korist.

U slučaju da imate neka dugovanja drugim tvrtkama, tada ćete pošteno i uspješno dogovoriti model otplate duga s njima i složiti model da dug vratite što prije. Na isti način dogovorit ćete se i s državom. Osim toga, prodajne i ostale aktivnosti će dodatno pomoći da vratite dugove.

Za osobe

U 2011. godini ćete konačno postaviti svoj model djelovanja koji će dati željene rezultate. Tako ćete od samog početka početi razmišljati i gledati na situacije koje vam se događaju otvorenog uma i sa razumijevanjem. Imat ćete razumijevanja za druge ljude, pa čak i one koji nemaju razumijevanja za vas. Redovito ćete se baviti fizičkim aktivnostima, te ćete uvesti i usvojiti zdrave prehrambene navike.

Sve one knjige, filmove, predstave i ostale stvari koje vas nadopunjuju i grade redovito ćete konzumirati. I usvojena nova znanja svakodnevno primjenjivati. Bit ćete bolja osoba, vedrog karaktera i širit ćete optimizam u okolini.

Ako u 2011. godinu ulazite s nekim teretom, problemom, dugom ili neraščišćenom situacijom, od samog početka godine dogovorit ćete model kako sve te probleme riješiti i riješit ćete ih tokom godine. Sasvim sigurno vas ti problemi neće sputavati u usvajanju novih vrhova i novih pobjeda.

A može…

… i drugačije. Ako vodite tvrtku, od 2011. godine možete očekivati do sada najgore poslovno razdoblje. Možete očekivati daljnja otezanja s plaćanjima, a ujedno i veći pritisak države uz razne poreze. Možete dodatno smanjiti sredstva za unapređenje prodaje ili čak uspostavu prodaje, možete se zatvoriti u svoju tvrtku, plaćati minimalac zaposlenicima i sebi te čekati da se okolnosti promijene. Osim toga, možete prihvatiti prognoze drugih ljudi koji kažu da će 2011. biti najgora poslovna godina i proklinjati državu, okolinu, okolnosti, kupce, potrošače…

Kao osoba, možda je najbolje da se u 2011. godinu zatvorite u sebe, počnete cjepidlačiti, biti osorni i gledati samo svog posla. Tražite prilike i kad ih nađete iskoristite ih do maksimuma, jer tko zna što će biti sutra. Unaprijed si rezervirajte termine u kojima ćete redovito gledati tv sapunice i različite serije, te obavezno u svoj životni ritual stavite maštanja kako je njima dobro, kako je svijet nepošten, kako je sve “u banani” i kako je najbolje sačekati da se stvari srede. Jer, kad se srede (a teško da će to biti u 2011. godini) onda ćete vidjeti koje je aktivnosti najbolje poduzeti. I naravno, ako ste zaposleni najbolje je trpjeti i redovito nalaziti opravdanja kako je vama bolje s obzirom na druge kojima je loše. I za kraj, najbolje je ovisiti o drugima i čekati njihovu milost.

Ali…

Dragi čitatelju, nadam se da te ovih nekoliko pasusa nije uvrijedilo. Ako je malo uznemirilo, onda znači da sam uspio u svom naumu. Ukratko, želim ti reći kako u 2011. godinu možeš ući s zdravim optimizmom ili možeš biti maksimalno pesimističan. Danas zbog okolnosti i događaja vrlo lako upadamo u pesimizam, no to je samo zato jer smo sami tako odlučili i odabrali.

Iskreno, želim vam puno uspjeha u 2011. godini i budite maksimalno optimistični. Neka vam ništa ne bude teško, štoviše, osjećajte se “nabrijano” i spremni za izazove koji su tek pred vama. Zapreke i problemi su sastavni dio svakog puta, tako da ih ne možete izbjeći. Stoga ih prihvatite takve kakvi jesu i krenite dalje. U konačnici, u stanje pesimizma, ljutnje, razočaranja i bijesa se vrlo lako možete vratiti – dovoljno je da odlučite kako vam je takvo stanje prihvatljivo i najbolje je za sve okriviti druge.

Sretno u 2011. godini!

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.