Kolumna

Netko sa strane

Daleko od toga što me jedan dio klijenata koristi kao “netko sa strane”, barem pokušajte percipirati kako je “netko sa strane” kod dugoročnih i višegodišnjih biznisa izrazito bitan.

Namjerno u naslovu i uvodu nisam išao s pojmom “konzultant”, jer “netko sa strane” je više od klasičnog konzaltinga u kojem “on na temelju svog znanja i iskustva kaže što bi trebalo napraviti i to dobro naplati”.

Namjerno u naslovu i uvodu nisam išao s pojmom “mentor”, jer takve stvari ne drže vodu u našem podneblju i kao društvo nismo još stasali da imamo poslovne mentore. Najbliži primjer mentorstva ide u kategoriju šegrtovanja gdje pametniji, mudriji i povezaniji pomaže svom štićeniku da bude bolji.

Coach i coaching je daleko od onog što ja podrazumijevam pod “netko sa strane”, jer po pravilima struke on se ne bi smio uplitati u procese, ne smije utjecati na odluke, ne unosi svoje znanje i svoju ekspertizu (ima iznimaka, no to je za coacheve s crnim pojasom, 6 dan).

“Netko sa strane” je osoba ili tim osoba koja ima širinu znanja i iskustva iz nekog specifičnog područja te je njihova svrha pomoći vlasnicima biznisa, poduzetnicima i voditeljima u obliku ravnopravnog partnera i sugovornika, oponenta kod donošenju odluka, izvor novih znanja i vještina, šljaker za neki određeni posao ali i ono NAJVAŽNIJA – onaj tko daje drugačiji pogled na situaciju i odluku.

Svatko od nas ima hrpu ideja i svatko od vas (pretplatnici ovog NL-a) je pokrenuo neki projekt. Možda je taj projekt danas multimilijunski biznis, a možda je bio veliki flop iz kojeg se već godinama izvlačite ili je možda to projekt koji se razvija, živi, ima svoje uspone i padove… funkcionalan je i “hrani” jednog ili više ljudi.

Bitno je osvijestiti kako svi mi (i vi i ja) u projekte ulazimo s jedne točke – vlastite točke iskustva, znanja i percepcije.

I to je super postavka i to je jako dobro, ali…

… neki projekti nam flopaju (čitaj: propadaju) jer nismo previdjeli ili znali riješiti problem
… neki projekti nikad ne razviju krila do kraja jer nemamo dovoljno znanja i energije (čitaj: love & vremena)
… neki projekti umru jer smo izgubili podršku bliskih ljudi, prijatelja, partnera, okoline, društva…
… neki projekti budu “pregaženi” od drugih tržišnih igrača (čitaj: netko s više love kopira ideju i uništi ti biznis)

Često me ljudi pitaju zbog čega sam prodao svoje firme većem tržišnom igraču. Nije tu toliko bila stvar love, već u tome što sam u mnogim teškim odlukama bio sâm, usamljen tj. “ja vs oni” okolnostima. I nakon dosta godina i stresova, shvatio sam kako postoje neke stvari koje NE ZNAM te da nemam dovoljno vremena i energije za učenje ispočetka.

U to vrijeme (početkom 2000-ih) nije postojao “netko sa strane” ili ga ja nisam uspio naći. No, poprilično sam siguran da bi mi “drugačiji pogled” puno pomogao kod donošenja važnih odluka. Ne nužno da bih drugačije odlučio nego što sam to onda odlučio, ali sam poprilično siguran da bi donošenja odluka bilo lakše te s manje stresa i posljedica.

Uvodno sam napisao da je manje bitno što sam ja “netko sa strane” za svoje klijente i ovo nije prodajno pismo (iako se možete slobodno javiti, jer na vlastitom iskustvom sam i izgradio “netko sa strane” biznis), no ako ste biznis s nešto više od dvije godine iskustva, nađite si nekog tko će vam biti “netko sa strane” i tko će vam na vaše ideje i odluke dati svoj pogled tj. netko tko će vam biti “druge oči & druga pamet”.

Zdravlje, najbliskiji, okolina i poslovni račun će vam biti zahvalni.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Najčešća zabluda kod “netko sa strane” je kada uz sebe imate nekog tko će potvrditi što god rekli i naumili, tzv. klimavci. S jedne strane to može biti znak vašeg jakog ega, a s druge strane da “klimavac” ima neke druge motive zašto je u vašoj blizini.

p.p.s. Iz iskustva mogu potvrditi kako “netko sa strane”, barem u obliku da preispituje i daje drugačije poglede na odluke i situacije, nije za startup-ove i biznise koji barem iza sebe nemaju godinu i pol dana iskustva. Takvi, mladi, biznisi prvih godina su često vođeni vizijama i “netko sa strane” bi nažalost mogao ubiti viziju. 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.